Ako skrotiť cválajúci čas?

Nestíham, mám príliš málo času, možno niekedy inokedy. To je jedna z najčastejších výhovoriek, proti ktorej málokto namieta. V skutočnosti však môže byť všetko úplne inak.

Milovníci tvorby Julesa Verna určite aspoň raz začuli výrok, ktorý pripisuje plynutiu času priliehavý obraz. Poznáte román 20 tisíc míľ pod morom? Zaznelo to tam.

Každý má toľko času koľko len chce. Sám určuje, čomu dá kedy prednosť.

Narozdiel od peňazí, postavenia či úcty, času máme všetci rovnako. Od novorodencov až po zrelých seniorov. Presne 60 sekúnd pre každú minútu, 24 hodín pre všedný i sviatočný deň a približne tri desiatky dní pre každý mesiac.

Všetci sme pánmi svojho času a sami rozhodujeme o jeho využití. Áno, voľnosť a sloboda nie je neobmedzená. Rebríček priorít si však skladá každý z nás. I vy.

Tretina na prežitie

Čo všetko musíte nutne urobiť, aby sa plynutie vášho času nezastavilo? V prvom rade si musíte dopriať nočný spánok. Inak telo chradne a upadá. Spánku sa vyhnúť nemožno. Nedá sa získať do zásoby, ani dobehnúť na dlh. Je tak trocha iróniou, že až tretina dňa pripadne práve na spanie.

Ak už vďaka spánku prežijete, na rade sú ďalšie záväzky a povinnosti. Musíte sa napiť, najesť, obliecť a udržať si strechu nad hlavou pre nepriazeň klímy a počasia. Za všetkým sú peniaze, ktoré sú odmenou za vykonanú prácu. Ako veľa musíte pracovať však záleží iba na tom, ako veľa miniete na prežitie.

Tretina na živobytie

Hoci spoločnosť očakáva, že venujete v každý pracovný deň 8 hodín práci, nie je to záväzok, ktorý nemožno krátiť. Živobytie sa nepočíta v hodinách, ale v peniazoch. Detaily preto rozhodnú.

Má zmysel stráviť každý pracovný deň hodinu pre presun do práce a späť? Je nutné pracovať nadčas? Nebolo by vhodné skrátiť si pracovný týždeň na 6 hodín denne, alebo iba 4 dni v týždni?

Nič z toho vám nik nezakazuje. Svoju odbornú profesiu už možno nezmeníte. Vždy však môžete zmeniť miesto kde pracujete, i firmu. A možno môžete pracovať na svoje meno – na voľnej nohe.

Že robíte veci tak ako je zvykom nie je predpísanou normou. Ale iba vašim vlastným rozhodnutím.

Tretina na pôžitky

Kto by 8 hodín prespal a 8 hodín strávil v práci, tomu stále zostáva ďalších 8 hodín aby vyčerpal deň. Inak by nový neprišiel. A celé dva dni víkendu, ktoré nie sú pracovné.

Ako vyzerá váš denný program? Zamyslite sa nad jeho obsahom a vypustite všetko, čo nemusíte robiť. Sledovanie správ nič nezmení na tom, ako vám budú chutiť zajtrajšie raňajky. Utieranie prachu nijako nesúvisí s tým, akú pohodu si vychutnáte na terase.

Zbavte sa neužitočných zvykov, vypustite nedôležité povinnosti a spíšte si zoznamy pôžitkov, ktorým by ste sa chceli venovať. Je vo vašich silách, aby ste v priebehu jediného týždňa zmenili svoje dni na nepoznanie.

Written By
More from Milan Gigel
Nová radosť zo starej elektroniky
Čo majú spoločné notebooky, tablety a mobily? Niektoré z nich sú natoľko vydarené, že...
Read More

Pridaj komentár