Obaly fajkových tabakov

Je to kolorit, ktorému sa fajkár oddáva pri každom príjemnom posedení. Vytiahne balíček s tabakom, starostlivo z neho oddelí dávku pre jedno napchatie fajky a precízna, priam pôžitkárska príprava na bafkanie sa môže začať.

Nie všetky tabaky sú však balené rovnako. Kým napriahnete ruku po prvom balíčku, mali by ste vedieť, čo vás čaká. Fajkársky pôžitok sa začína oveľa skôr ako plameň prebudí tabakovú zmes k životu. Vo chvíli, keď tabak z balíčka uzrie svetlo sveta.

Fóliové vrecúška priveľmi neoslnia

Sú ako obálka, ktorá uchováva cenný obsah. Vytiahnete ju z ochranného obalu, odlepíte lepiacu pásku a pod ochranou dvoch vrstiev fólií a papiera nájdete tabak práve tak, ako ho zabalil výrobca pre váš pôžitok.

Prvý, príjemný dojem sa však rýchlo vytráca. Vrecúško sa krčí, stráca svoj uhladený tvar, ba aj tabak vysychá. Často krát skôr, ako sa stihnete dostať na dno starostlivo odmeranej, 40/50-gramovej dávky.

I napriek tomu ide o najdostupnejšie z balení, aké nájdete v trafikách a novinových stánkoch. Akoby výrobcovia zabúdali na to, že fajkárovi ide hlavne o pôžitok. A ten netvorí iba tabak samotný.

Šikovný fajkár si však poradí. Zaváracia fľaša s tesným uzáverom je dôstojnou náhradou za nemotornú fóliu. Avšak iba pre domáce bafkanie.

Okrúhle plechovičky aj do archívu

Oveľa šikovnejšie sú balenia v 50- a 100-gramových okrúhlych plechovičkách, ktoré prichádzajú do predajní hlavne zo Škandinávie. Môžete ich uložiť pre ďalšie zretie na desiatku rokov kdesi do skrine a tabak si v nich zachová svoju vlhkosť a sviežosť.

Balený je v podtlaku, práve tak ako zaváraniny. Musíte podpáčiť závitový lem viečka, aby plechovička nasala vzduch a odhalila svoje tajomstvo. Skladaný papierový košíček a krycia kartička sú samozrejmosťou a tvoria nemalý kus pôžitku.

Odkrútite viečko, starostlivo otvoríte košíček, vyberiete kartičku a škrabete fajkovým príborom práve toľko tabaku, koľko vám ho treba. A ak má tabak lisovanú podobu, namiesto košíčka bude pre ďalšiu prípravu zabalený v peknej obálke.

Okrúhle plechovičky výborne tesnia, neverte však že vás závity navedú vždy na správne uzavretie. Skontrolujte tesnosť skôr, ako takto balený tabak odložíte do vrecka či poličky.

Angličania si s tesnosťou hlavu nelámu

Úplne iné to je, ak sa vám dostane do rúk tabak v anglickej, 50-gramovej plechovičke. Nečakajte ozdobné košíčky, nečakajte zlátené obálky lisovaných tabakov. V štvorcovej nádobe z plechu niet priestoru pre noblesu.

Každý balíček je pre dlhoročné skladovanie a zrenie uzavretý v podtlaku, v momente otvorenia je však s tesnosťou koniec. Hoci majú viečka pružný, tesniaci lem, nie je tu mechanizmus, ktorý by sa postaral o prítlak.

Tabak vysychá i napriek tomu, že hranatú plechovičku dôkladne uzavriete. Nepomôže ani stiahnutie gumičkou, aby ste ju udržali v tesnosti. Takéto balenie ocenia tí, čo sa s obsahom plechovičky dokážu vysporiadať v primeranom čase. Vyniknú v nich hlavne vlhkejšie, vyzreté zmesi.

Obal fajkového tabaku je ako prestieranie k olovrantu. Musí vám ladiť s pôžitkom, ak si chcete dymové obláčiky vychutnať naplno.

Written By
More from Milan Gigel
Ako chutí rum Božkov Republica Exclusive?
Keď prvý trstinový rum od Božkova vstúpil na pulty predajní, mala to...
Read More

Pridaj komentár