Zvyčajne je to práca tabakového majstra a tímu znalcov fajkárskych chutí. Tabakové listy z rôznych kútov sveta prejdú zrením a fermentáciou, aby samostatne, alebo s jemnou arómou vytvorili vo vyberanej zmesi pôžitok chuti na jazyku.
V akej podobe sa vám výsledok ich práce dostane do rúk závisí na spracovaní i reze tabaku. Ak v tejto chvíli pomýšľate na tenké prúžky krájaných listov, mali by ste vedieť, že možností je oveľa viac. Pre intenzívnejšiu chuť, trvácnosť i potešenie milovníkov fajok.
Najlepší fajkový tabak
Nech pátrate akokoľvek dlho, nikdy nemôžete ukázať prstom na jediný, ktorý by sa vám zapáčil. Do hry vstupuje nielen jeho obal, rez, podoba, vôňa a chuť, ale i to ako sa po zapálení správa vo fajke.
Niet šance, že by ste ho spoznali na pohľad. Nieť šance, že by ste ho pomenovali so šatkou na očiach pri slepej ochutnávke. Isté však je, že forma jeho rezu vo vás vytvára pocity, ktoré si s tabakom spájate.
Voľný rez
Je to absolútna klasika, ktorá sa tak trocha ponáša na tabak v cigaretách. Zmes vyzretých, tabakových listov narežú v továrni na prúžky, aby sa vám čo najlepšie poddali pri tvarovaní šišky pri napchávaní fajky.
Rôzne zmesi sú rezané s rôznou šírkou a dĺžkou rezancov, každý list je jednotlivo oddelený od ostatných. Ak takto rezaný tabak vezmete medzi prsty, okamžite cítite, že drží pohromade iba svojou zvyškovou vlhkosťou.
Pri takomto tabaku vás čaká rovnomerné a bezproblémové horenie v každej fajke. Bez toho, aby ste museli do jej kotlíka neustále zasahovať utláčadlom alebo ihlou.
Kúskový rez
Ak vo fabrike nastavia nože tak, aby z voľných listov rezali širšie prúžky, ktoré sa priečnym rezom delia na nepravidelné kúsky, vznikne z toho zmes mimoriadne ľahká, kyprá a nespútaná. Možno by ste povedali, že je priam nedbalá či lajdácka.
Neznamená to však, že by bolo čosi v neporiadku. Jej nadýchanosť, voľnosť a poddajnosť pocítite už pri prvom ťahu fajkárskym príborom po jej povrchu. Medzi prstami síce šišku nesformujete, tabak sa však veľmi dobre nakladá a utláča prstom do hlavičky fajky.
Tento rez sa snaží dostať pomedzi tabakovú rezinu toľko vzduchu, koľko je len možné. Vznikne tak akési riedenie, pri ktorom väčšmi vyniknú jemnejšie odtienky chutí. Neznamená to však, že dym musí byť riedky.
Plátky
Tabaky, pri ktorých sa žiada, aby zreli vo vlhkom prostredí – často i s prídavkom cukrov a aróm – sa v zmesiach lisujú do blokov, v ktorých si vzájomne odovzdávajú svoje chute. Strácajú nikotín a rozvíjajú jemné odtienky aróm.
Od podoby lisovanej tehly je pridlhá cesta k drobnej hlavičke fajky. V továrni ich preto režú na plátky, z ktorých do predaja starostlivo vyberú iba tie, ktoré držia svoj celistvý tvar.
Takýto tabak je na dotyk vlhký, ťažký, pevný a hutný. A určite nepatrí medzi tie, ktoré bez problému horia aj vo fajke začiatočníka. Žiadajú krátke formovanie pred zasunutím do kotlíka fajky, alebo i nakrájanie na drobné, rovnomerné kúsky.
Mince a rolády
Lisovaný tabak môže mať aj podobu šnúry s priemerom lodného lana. Práve v takejto podobe ho na svoje dobrodružné výpravy brávali moreplavci, aby im príliš nepreschol pri dlhých výpravách do neznáma.
Predstavte si stroj, ktorý tabakový povraz nakrája na plátky a máte okrúhle mince, jednu takmer ako druhú. Majú jemnú štruktúru, rady sa rozpadávajú, nie však vinou netradičného lisovania.
Častejšie ako pri aromatických tabakoch sa s nimi stretnete vo svete anglických zmesí. Sú fajkári, ktorí si radi povrazec rozkrájajú aj sami. Ani tou najväčšou zručnosťou a ostrosťou noža však nikdy nedosiahnete rovnomernosť rezu strojov.
Drhnutý tabak
Už sme spomínali lisovaný tabak, ktorý príde do rezu na plátky. Vymedzte mu však cestu cez jeden stroj naviac a jeho mechanizmus sa postará o to, aby sa z rezaných plátkov stali čiastky, ktoré pripomínajú voľný rez.
Drhnutím sa plátky rozpadajú a nie je nezvyčajné, ak k nim tabakový majster pridá aj voľne rezané listy. Vzniká tak zmes hutnejšia, mokrejšia a ťažšia, ktorá je typická hlavne pre aromatické tabaky zo Škandinávie.
Mnohí vravia, že takýto tabak je tak mokrý, že ho neradno bez predsušenia napchať do fajky. Môžete ho predsušiť v škatuľke, môžete ho predsušiť na viečku pred natlačením do hlavičky fajky. Isté však je, že vás čakajú bohaté a mocné chute, pripomínajúce plátkový tabak.
Forma vytvára chuť
Voľba rezu tabaku nie je roztopašou tabakového majstra, aby upriamil pozornosť na jedinečnosť svojej zmesi. Rez určuje množstvo obsiahnutej vody, vzdušnosť zmesi, rýchlosť jej horenia a intenzitu dymu.
Je to jeden z kreatívnych nástrojov, ako vyladiť konkrétnu zmes pre zmýšľaný pôžitok. Nemôžete si vyberať formu tabaku ktorý kupujete, výrobca ho pre vás vyberie.
Pozdravujem fajkárov. Ja len z mojej 5 ročnej skúsenosti- zistil som že príliš suchý tabak mi nechutí. Je akýsi štipľavý na jazyku. Radšej mám vlhkejší tabak.