Na prvý pohľad je to rutina všedného dňa. Usadnete k šálke kávy, a upíjate jeden dúšok za druhým bez toho, aby ste o nej rozmýšľali. Možno preto, že chutí práve tak ako včera, predvčerom, či pred týždňom. Je to vaša káva.
Všetko sa však môže zmeniť, ak začnete pôžitkársky pátrať po nových zážitkoch, arómach a chutiach. Nie však v káve zo supermarketu, ale v tej ktorú si zaobstaráte od dobrého pražiara.
Premena chutí
Prečo by mala byť káva od pražiara iná? Všetko sa začína na plantážach kyslou a trpkou kávovou čerešňou, ktorá v sebe ukrýva zrnká nevýraznej chuti – drevitej, ba priam papierovej. Až po tom, čo prejdú základným spracovaním na farme, vrecia surovej, zelenej kávy cestujú do celého sveta.
Sú to práve pražiari, ktorí určujú v akej chuti sa dostanú do vašej šálky. Viacerými fázami praženia s rôznymi teplotami a časom najprv vytiahnu kyslosť zrniek, aby v zápätí začali ladiť rovnováhu medzi ovocnými chuťami a praženými tónmi ako ich poznáte v náznakoch.
Práve tam sa berú všetky tie prívlastky a charakteristiky, nad ktorými ste doposiaľ krútili hlavou – ríbezle, citrusy, ružové lupienky, orechy, mandle, med, burbon či čokoláda. Je to rozihraný mix chutí a aróm, ktoré sa vám pri vychutnávaní preháňajú hlavou.
Akési príjemné náznaky vnemov, ktoré dôverne poznáte, avšak v káve ste ich nikdy nenašli. Nastal čas, aby ste tak spravili.
Svetlé praženie príjemne prekvapí
Ovocné odtienky najväčšmi pocítite v svetlo pražených kávach. Vždy dokážu prekvapiť svojim vzhľadom. Ponášajú sa viac na mliečnu čokoládu ako na kávu, ktorú ste kupovali doposiaľ.
Takáto káva vyjaví najjemnejšie odtienky aróm a chutí vtedy, ak ju pripravíte cez filter. Prekvapkávaná, prelievaná či filtrovaná chutí naozaj osviežujúco.
Nazrite do populárneho radu White Bean moravskej pražiarne Coffeespot a môžete sa pustiť do pôžitkárskeho ochutnávania. Kvapkou mlieka nič neskazíte, drobná sladká sušienka vám pomôže lepšie odhaliť arómy ovocných tónov.
Espresso trocha inak
Svetlo pražená káva je stále príliš prírodnou na to, aby v espresse vyjavila celý svoj charakter. Musí prejsť dlhším pražením, aby získala farbu v odtieňoch tmavej čokolády.
Nie s mastným povlakom na povrchu, nie v tmavohnedých tónoch, ktoré sa pomaly blížia k čiernym. Práve tak akurát. Každému praženiu predchádza dlhé profilovanie, pri ktorom sa menšie dávky kávy pražia, ochutnávajú a hodnotia dovtedy, kým to nie je dokonalé.
Ak si pripravíte espresso z takejto kávičky, budete prekvapení koľko nových chutí v nej objavíte. A nič na tom nezmení, či si ju nameliete za čerstva priamo doma, alebo túto prípravu ponecháte na pražiarni.
Vpred k dobrodružstvám
Je tak trochu prekvapením, že kávička je aj v jej pôžitkárskej podobe cenovo dostupným koníčkom. Zmeníte miesto nakupovania, priberiete do svojej výbavy zopár pomôcok naviac a môžete si dopriať kávičku, pri ktorej sa ponoríte do jej chutí a aróm, aby ste si ich naplno vychutnali.