Nie je to nič, čo by ste nepoznali z prestretého, jedálenského stola. Niekedy stačí pridať lyžičku marmelády, štipku soli alebo korenia a servírované jedlo má zrazu výraznejšiu chuť. Akoby prešlo zázračnou premenou.
Podobné je to pri vychutnávaní cigarového pôžitku. Ak zosilníte jemné náznaky chutí a aróm, razom máte pocit akoby sa rozvíjali do väčšieho detailu. S barličkou, popri ktorej dokážu vyniknúť i menej výrazné a lacnejšie cigary.
Hľadajte harmóniu, nie kontrast
Zabudnite na pravidlá, ktoré sa nesú svetom gastronómie. Ak štipka soli alebo čili dokáže vylepšiť chuť čokolády, neznamená to že rovnaké pravidlá budú fungovať pre kakaové a čokoládové odtienky chutí cigár.
Práve naopak, namiesto kontrastov v tomto svete fungujú prísne pravidlá harmónie. K jemnej cigare jemný stimul, ku korenistej korenistý, k zemitej či dymovej zasa podobného rázu.
S dobrým zámerom sa púšťate znova a znova do ochutnávky, kým nenájdete tú najdokonalejšiu kombináciu. S príjemným pocitom, že ste opäť objavili niečo, čo ostatným možno uniklo.
1. Čokoláda
Vezmite tabuľku horkej čokolády, ulomte z nej dva dieliky a po kúskoch vkladajte do úst k dymovému pôžitku cigary. Naoko neistá kombinácia ihneď vyjaví príjemnú harmóniu.
Všetky tie náznaky sladkosti, čokolády a kakaa akoby nevychádzali z čokolády samotnej, ale práve z cigary. Chuť kakaovej hmoty, ktorá uviazne na jazyku sa drží v pohotovosti celé minúty.
Vymeňte horkú čokoládu za pralinku, zalejte si šálku horúcej čokolády alebo silného kakaa a bádanie sa rozbieha na plné obrátky. Je úžasné sledovať, že novoobjavené tóny vám preblysnú hlavou i vtedy, ak neskôr čokoládu vynecháte.
2. Káva
Kuba, Dominikánska republika, Nikaragua, Honduras, Mexiko, Brazília – každá zem a klíma dala tabakovým listom nezameniteľnú chuť a arómu. Nie je v tom žiadna náhoda, že v rovnakom klimatickom pásme sa pestuje i káva.
Zvyčajne nesie veľmi podobné charakteristiky, ako cigary pochádzajúce z neďalekých fariem a plantáží. Pripravte si espresso, zalejte si svetlo praženú kávu na filtri a pokúste sa sobášiť ich prednosti.
Budete prekvapení, ako zručne táto kombinácia funguje. Káva to nie je iba aromatická horkosť, ako ju poznáte zo supermarketových balíčkov. Zabehnite po balíček do osvedčenej pražiarne a čaká vás nový zážitok.
3. Oriešky
Je takmer nemožné skombinovať hustý, smotanový dym cigary s hrubou štruktúrou rozhryzených orieškov. Siahnite však na ne v podobe orieškového masla alebo pasty a máte problém nadobro vyriešený.
Natrite orieškový krém na sladkú sušienku neutrálnej chuti a nechajte každé sústo pôsobiť v jeho jemnom, pomalom nástupe. Tuky, ktoré sa zachytia na jazyku sa stanú rýchlym doplnkom k cigarovému dymu.
Držte sa osvedčeného pravidla, že menej znamená vždy viac. Nechcete otupiť ústa hrubým povlakom arašidového masla. Potrebujete len jemný stimul naviac, nie silnejší ako ho vie vyčariť kávové kapučíno.
4. Liehoviny
Úplnou klasikou sveta cigár sú však liehoviny, ktorých degustácie sa v mnohom podobajú na cigarové ochutnávanie. Líšia sa silou, telom, arómami a charakterom, bez ohľadu na to či ide o karibský rum, americký bourbon, škótsku whisky alebo francúzsky koňak.
Starostlivý výber a párovanie môžu priniesť nečakané objavy. Arómy sa v opare liehu intenzívne dostávajú do nosa, lieh navyše z jazyka vymýva všetko, čo sa na ňom z cigarového dymu ukladá.
Každé jedno vychutnávanie tak kombinuje čerstvosť cigarového vnemu s dobehom liehoviny. Ak sa budete držať pravidla, že cigara hrá v tomto tandeme hlavnú úlohu, nikdy nepochybíte.
K jemnej cigare patrí jemný, mladý rum. K mocnej, korenistej zasa vyzretý, dymový bourbon ktorý dokáže nakopnúť jej silu.