Oddajte sa pohode pri filtrovanej káve

Vôňa čerstvo zomletej kávy, nespútaná pena ktorá znásobuje jej arómu a povzbudzujúci, zvonivý žblnkot, ktorý sa ozýva zo šálky pod nadstaveným filtrom.

Keď v roku 1908 Melitta Blentz začala svoje kávičkárske experimenty s papierovými filtrami, nemohla tušiť, že pôžitku z kávy prinesie úplne, nový rozmer.

Iskrivejší nápoj, s jasnejšou chuťou, ktorý môžete vypiť až po dno šálky má jednoducho šmrnc. Práve vďaka takejto príprave dokážu kvalitné kávové zrná so šetrným pražením predviesť, čo všetko v sebe ukrývajú.

Pôžitok, ktorý nestojí veľa

Ako je možné, že jednoduchý lievik a papierový filter opantali zástupy kávičkárov natoľko, že na tento spôsob prípravy kávy nedajú dopustiť? Zhodujú sa v tom, že ich k tomu dohnal pôžitok.

Na dobré espresso treba kvalitný stroj a ten si nemôže dovoliť každý. Ak však pražiar uberie z intenzity praženia a pripraví kávové zrnká na filter, jednoduchý, avšak dômyselný lievik s papierovým filtrom dokáže takmer zázraky.

Z mletých kávových zŕn vyextrahuje aj jemné odtienky chutí, pričom spôsob prípravy môže niektoré z nich zvýrazniť alebo naopak – utlmiť. Hoci je príprava až mimoriadne prostá, dômyselné fitre dávajú milovníkom kávy moc nad prípravou.

Doma si vychutnáte alternatívnu prípravu kávy, v kaviarni zasa poctivé espresso.

Hario – japonská precíznosť

Ak sa pustia do výroby filtrov Japonci, už to niečo znamená. I ten najobyčajnejší prekvapkávač Hario V60-1 s papierovými filtrami pre jednu porciu prekvapkávanej kávy prináša priestor pre dobrodružstvo.

Špirálové rebrovanie bráni zlepeniu filtra s lievikom a spomaľuje extrakciu kávy, ktorá z neho vyteká celou plochou. Veľký stredový otvor zasa umožňuje kávičke vytekať z miesta, kde bola voda v najintenzívnejšom kontakte s mletými, kávovými zrnami.

Pridajte k tomu dokonale kónický tvar filtrov a dosiahnete, že všetka káva sa sústredí v najmenšom objeme, aby sa z nej vylúhovalo čo najviac chutí a aróm. Čokoľvek sa budete snažiť vylepšovať, vždy budete mať iba variáciu na túto klasiku.

Príprava povzbudí zmysly

Kolorit prípravy prekvapkávanej kávičky je návykový a radi sa mu oddajú aj tí, čo nemajú v obľube náročné rituály. Vložíte do lievika papierový filter, prelejete ho horúcou vodou a zaparkujete na šálku.

Nameliete čerstvú kávičku, odmerkou ju naložíte do filtra a zvyšok je už iba o zalievaní. Ak nie je voda prihorúca a dáte mletej káve čas na to aby sa zmáčala a sparila, potom už len v špirálach prilievate odmerané množstvo vody tak, aby sa káva vo filtri zvírila.

Vo chvíli, keď voda prekvapká do šálky, začína sa kávičkársky pôžitok. Celá príprava i s mletím nezaberie viac ako päť minút času, z čoho necelé tri minúty pripadajú na prekvapkávanie.

Najnáročnejší pôžitkári siahnu po baristickej váhe s časovačom, ostatní nechávajú všetko na intuícii. Dôležité je, by ste si to vychutnali.

Ako chutí filtrovaná káva?

Všetko záleží hlavne na tom, čo vám pražiar prichystal na vychutnávanie. Ak s prípravou kávy na filtri nemáte veľa skúseností, určite vám odporúčame rad svetlo pražených káv White Bean z moravskej rodinnej pražiarne CoffeeSpot.

Ak ste doposiaľ poznali zo šálky iba horkú chuť kávy a jemnejšie tóny čokolády a kakaa, určite budete prekvapení explóziou ovocných chutí a aróm ktoré ste doposiaľ nikdy nezažili.

Kvap-kvap-kvap. Keď netečie, aspoň kvapká. Pri kávičke je to dobré znamenie.

0
Milan Gigel
Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Namiešajte si chladné osvieženie pre všedný deň

Sú to chvíle, keď máte pocit že sa vám nič nechce robiť....
Čítajte viac...

Pridaj komentár