Vôňa čerstvo zomletej kávy, nespútaná pena ktorá znásobuje jej arómu a povzbudzujúci, zvonivý žblnkot, ktorý sa ozýva zo šálky pod nadstaveným filtrom.
Keď v roku 1908 Melitta Blentz začala svoje kávičkárske experimenty s papierovými filtrami, nemohla tušiť, že pôžitku z kávy prinesie úplne, nový rozmer.
Iskrivejší nápoj, s jasnejšou chuťou, ktorý môžete vypiť až po dno šálky má jednoducho šmrnc. Práve vďaka takejto príprave dokážu kvalitné kávové zrná so šetrným pražením predviesť, čo všetko v sebe ukrývajú.
Pôžitok, ktorý nestojí veľa
Ako je možné, že jednoduchý lievik a papierový filter opantali zástupy kávičkárov natoľko, že na tento spôsob prípravy kávy nedajú dopustiť? Zhodujú sa v tom, že ich k tomu dohnal pôžitok.
Na dobré espresso treba kvalitný stroj a ten si nemôže dovoliť každý. Ak však pražiar uberie z intenzity praženia a pripraví kávové zrnká na filter, jednoduchý, avšak dômyselný lievik s papierovým filtrom dokáže takmer zázraky.



Z mletých kávových zŕn vyextrahuje aj jemné odtienky chutí, pričom spôsob prípravy môže niektoré z nich zvýrazniť alebo naopak – utlmiť. Hoci je príprava až mimoriadne prostá, dômyselné fitre dávajú milovníkom kávy moc nad prípravou.
Doma si vychutnáte alternatívnu prípravu kávy, v kaviarni zasa poctivé espresso.
Hario – japonská precíznosť
Ak sa pustia do výroby filtrov Japonci, už to niečo znamená. I ten najobyčajnejší prekvapkávač Hario V60-1 s papierovými filtrami pre jednu porciu prekvapkávanej kávy prináša priestor pre dobrodružstvo.
Špirálové rebrovanie bráni zlepeniu filtra s lievikom a spomaľuje extrakciu kávy, ktorá z neho vyteká celou plochou. Veľký stredový otvor zasa umožňuje kávičke vytekať z miesta, kde bola voda v najintenzívnejšom kontakte s mletými, kávovými zrnami.
Pridajte k tomu dokonale kónický tvar filtrov a dosiahnete, že všetka káva sa sústredí v najmenšom objeme, aby sa z nej vylúhovalo čo najviac chutí a aróm. Čokoľvek sa budete snažiť vylepšovať, vždy budete mať iba variáciu na túto klasiku.
Príprava povzbudí zmysly
Kolorit prípravy prekvapkávanej kávičky je návykový a radi sa mu oddajú aj tí, čo nemajú v obľube náročné rituály. Vložíte do lievika papierový filter, prelejete ho horúcou vodou a zaparkujete na šálku.



Nameliete čerstvú kávičku, odmerkou ju naložíte do filtra a zvyšok je už iba o zalievaní. Ak nie je voda prihorúca a dáte mletej káve čas na to aby sa zmáčala a sparila, potom už len v špirálach prilievate odmerané množstvo vody tak, aby sa káva vo filtri zvírila.
Vo chvíli, keď voda prekvapká do šálky, začína sa kávičkársky pôžitok. Celá príprava i s mletím nezaberie viac ako päť minút času, z čoho necelé tri minúty pripadajú na prekvapkávanie.
Najnáročnejší pôžitkári siahnu po baristickej váhe s časovačom, ostatní nechávajú všetko na intuícii. Dôležité je, by ste si to vychutnali.
Ako chutí filtrovaná káva?
Všetko záleží hlavne na tom, čo vám pražiar prichystal na vychutnávanie. Ak s prípravou kávy na filtri nemáte veľa skúseností, určite vám odporúčame rad svetlo pražených káv White Bean z moravskej rodinnej pražiarne CoffeeSpot.
Ak ste doposiaľ poznali zo šálky iba horkú chuť kávy a jemnejšie tóny čokolády a kakaa, určite budete prekvapení explóziou ovocných chutí a aróm ktoré ste doposiaľ nikdy nezažili.
Kvap-kvap-kvap. Keď netečie, aspoň kvapká. Pri kávičke je to dobré znamenie.


