Je to ako sobáš z rozumu. Chladené mlieko, smotana alebo zmrzlina odovzdajú miešanému nápoju mrazivé tóny, káva zasa prispeje svojim povzbudením a mocným, chuťovým profilom. Zamiešate ich dohromady, po dúškoch vypijete a deň je zasa príjemný, plný pohody.
Ak príde na miešané kávové nápoje, mliečna zložka má priam rozmarné poslanie. V jemnosti chuti, nadýchanej štruktúre a s pôvabom ľahkosti priam vyčarí atmosféru cukrárne. S vábením zákuskov, s jemnosťou chladivého popíjania.
Ktoré z ľadových káv by ste určite nemali prehliadnuť? Prichystali sme pre vás štvoricu mliečnych klasík, ktoré určite stoja za to.
1. Ľadová káva
Niet jednoduchšieho nápoja, ktorý zaženie poludňajšiu sparu. Nalejete do šejkra 200 mililitrov plnotučného mlieka, pridáte k nemu lyžičku hnedého cukru, navrch spustíte jedno dvojité espresso a dobrodružstvo sa môže začať.
S kockami ľadu sa pri pretriasaní v šejkri udeje nečakaná premena. Hoci spenenie prichádza takmer nebadane, podchladené mlieko mení svoju chuť. Stáva sa ľahkým, so smotanovou chuťou, s jemnosťou pramenistej vody.
Všetko si vychutnáte vo chvíli, keď ľadovú kávu prelejete do pohára a posilníte niekoľkými kockami ľadu. Užívať si môžete slamkou jeden dúšok za druhým, ba môžete celý drink vypiť na jeden ťah. Isté je, že ochladenie prichádza okamžite.
Ak v obednej horúčave potrebujete rýchlo schladiť vlasy pod čiapkou, určite je to voľba číslo jedna. Mrazivo chladivá, energicky osviežujúca. Obzvlášť v prípade, ak zvolíte stredne praženú kávu s nádychom čokolády, orieškov a jemnej zemitosti.
2. Affogato
Hoci to znie ako varovný výkrik nad utopencom, v tomto prípade je všetko úplne v poriadku. Ak sa ktosi utopil, potom sú to určite iba dva kopčeky zmrzliny. Vanilková s burbonom, karamelová, svieža kakaová? Výber je iba na vás.
Pripravte si do extra šálky espresso, prelejte ho cez zmrzlinu a ponechajte ho robiť svoju prácu. Rozmarné pôžitky nemusíte ničím pobádať k pohotovosti. Rozvinú sa s postupným rozpúšťaním zmrzliny. Kým espresso zmiešané so zmrzlinovou penou má mocnú, plnú chuť, krémová topiaca sa zmrzlina je ako zákusok.
Hoci je zvykom pripravovať affogato so šokovo schladenou kávou, vyvarujte sa toho. Stačí krátka pauza a odovzdanie tepla náhradnej nádobe. Veď pôžitok vzniká topením, nie kontrastom kávy a zmrzliny.
3. Ľadové moccacino
Táto ľadová káva ukrýva tajomstvo. Do šejkra nalejete 200 mililitrov mlieka, pridáte k nemu 2 kávové lyžice čokoládového prášku Lyracao a s kockami ľadu ich poriadne premiešate. Prelejete do servírovacieho pohára a navrch cez sitko s ľadom spustíte jednu porciu moka kávy.
Hoci je to priam bleskovka, pri ochutnávaní vás čaká prekvapenie. Čokoládové vločky sa narozdiel od cukru v studenom mlieku nerozpustia. Rozptýlia sa a pomaly budú s bublinkami vzduchu stúpať nahor. Čo to znamená?
Ľadové moccacino má chuť horkej čokolády so slušivými tónmi kávy. Nestiahne z vás horúčosť, ale unesie vás do sveta pôžitkárstva. Každý jeden dúšok sa začína chuťou kávy, potom prechádza ku kakau až nakoniec na jazyku plne vykvitne chuť horkej čokolády.
Hoci je osvieženie až na druhej priečke, rafinovaná výmena chutí si vás nadobro získa. I po desiatich minútach máte chuť stále na jazyku.
4. Zmrzlinovo-kávový írsky šejk
Nenaľakajte sa dlhého názvu ale pristúpte ku šejkru, aby ste sa mohli čím skôr oddať harmónii chutí. Vlejete doň 200 mililitrov mlieka, pridáte dve lyžice zmrzliny, pokračujete lyžičkou hnedého cukru, 25 mililitrami írskej whiskey a na záver pridáte dvojité espresso a ľad.
S dostatkom ľadových kociek sa miešaný nápoj v šejkri okamžite ochladí a zhomogenizuje. Práve drobné bublinky vzduchu, ktoré dnu vpravíte tvoria očakávaný pôžitok.
Nehľadajte zmrzlinu, ktorá sa rozplynula v objeme a nehľadajte ani penovú čiapku, ktorá by dala nápoju korunu. Všetko je o smotanovej ľahkosti a nadýchanosti, ktoré naplnili celý objem.
Chuť kávy sa rozvinie v karamelových tónoch, írska whiskey začne kvitnúť chuťami, ktoré vás priam budú ťahať do sveta koňakov, rumu a tmavých destilátov. Všetko sa však vinie v jemnej, priam zákuskovej harmónii, ktorej sa neviete nabažiť. Nič na tom, že sedíte pri jedinom pohári pol hodinu a vychutnávate si ho slamkou čo najpomalšie. Nič netratí na jemnosti, nič mu nechýba na osviežení.
Ide to aj bez mlieka?
Ak máte pocit, že mliečne súčasti sú až priveľmi jemné a svojou sladkosťou na vás pôsobia rušivo, mali by ste vedieť, že ľadovú kávu môžete pripraviť aj bez nich. Ako? Inšpirujte sa našimi receptúrami pre raketové kávové osvieženie.
A aby to bolo ešte zaujímavejšie, ľadová káva nemusí byť v nápojoch iba v tekutom skupenstve. Želé, či ľadová triešť? Sú to osvieženia, ktoré stoja za vyskúšanie i napriek zdĺhavejšie príprave.