Sedem vecí, ktoré ste o gine možno nevedeli

gin

Je mimoriadne jemný, s atraktívnou arómou borievok a hrou bylinných odtienkov chutí, ktoré len tak ľahko nenamiešate. Ak príde na gin, jeho výroba je majstrovstvom, ktoré žiada mimoriadny cit pre ladenie chutí. Gin nie je borovička. Gin nie je bylinný likér. Je to destilát s charakterom.

Určite ste zachytili trend malých destilériek, ktoré sa v Európe intenzívne pustili do nového bádania. Otvorili éru znovuzrodenia ginu, ktorý prichádza s novými chuťovými profilmi. Takými, ktoré vychádzajú z miestnej prírody a zdrojov. Čo všetko by ste mali o gine vedieť, kým sa vám jeho chuť rozleje na jazyku?

1. Pochádza z Holandska

Hoci by ste sa zaprisahali že gin je pevne spojený s Anglickom a jeho konzervatívnosťou, v skutočnosti pochádza z Holandska. Práve tam ho po prvýkrát namiešali v 17. storočí. Na ostrovy sa dostal v čase, keď holandský panovník William of Orange ovládol britský trón a získal nad krajinou moc.

Vtedy nešlo o prémiový destilát, ktorý by zapôsobil svojimi prednosťami. Práve naopak. Až do roku 1736 jeho výrobu nik nereguloval. Bez daňového zaťaženia sa stal z nekvalitného obilia, s pochybnou výrobou lacným pitím pre korheľov. Vykúpať vo vani s mizerným liehom a vodou borievky dokázal na vidieku i v meste každý.

2. Mal byť lacným liekom

Za objavom ginu stojí holandský lekárnik Franciscus Sylvius, ktorý na novú kombináciu narazil pri bežnej lekárnickej praxi. Vzal špiritus, rozpustil v ňom borievkový olej, nariedil ho destilovanou vodou a prvý gin bol na svete. So zámerom, že pomôže liečiť choroby obličiek, pečene a krvného obehu.

Bola to však príliš chutná medicína na to, aby nezostala bez povšimnutia. Gin sa stal alkoholom a za svoje meno vďačí práve borievke. Gin, genever, geniévre, jenever – to všetko sú názvy, ktoré pochádzajú z latinského juniperus.

Ešte dlho trvalo, kým sa k borievkam pridružili na doplnenie chuti kôry citrusových ovocí, horké korene bylín, koreniny z orientu a bylinné vňate. Niektoré z domova, iné z kolónií.

3. Gin & Tonic sa zrodil v Indii

Hoci dnes hovoríme o jednom z najobľúbenejších miešaných drinkov, je to nápoj ktorý vznikol z núdze. Anglickému mužstvu sa v Indii pri vojenskom zásahu príliš nepozdávala horká chuť chinínového výluhu, ktorý ich mal ochrániť pred maláriou. V tej dobe ešte nebol sýteným nápojom s pridaným cukrom. Bol práve takým liekom, ako gin vo svojich prvých dňoch.

Vojaci ho pre zmiernenie horkej chuti namiešali s tým, čo mali po ruke. Bol to práve gin, ktorý pomáhal zmierniť horkú chuť chinínu natoľko, že spolu vytvorili chuťový profil, ktorý sa zapáčil. Z dvoch liekov vznikol osviežujúci longdrink, ktorý sa dodnes teší svojej popularite.

4. Ovládol paluby lodí

Ak považujete rum za jediný alkohol, ktorý je symbolom námorníctva, lodí a posádky, ktorá si denne stúpa do radu pre svoj prídel, mýlite sa. Možno tak pri plavbách do Ameriky cez Karibik, kde je to prirodzene voľba číslo jedna.

Na lodiach sú však aj dôstojníci a niektoré z nich plávali do kolónií v ďalších kútoch sveta, kde bolo treba siahnuť po vlastných zásobách. Tam dostal priestor gin a nie je tajomstvom, že ešte v 70tych rokoch bol na lodiach anglického, kráľovského námorníctva samozrejmosťou.

Pridajte do ginu citrónovú šťavu – áno opäť liek proti skorbutu – a nový kokteil je na svete. Tentokrát dostal názov Gimlet a asi by ste nenašli barmana, ktorý by o ňom nikdy nepočul.

5. Gin nie je liehovina

Znie to tak jednoducho, ako v časoch ginu, ktorý sa miešal vo vedrách, sudoch a vaniach. Stačí len vziať košík s borievkami, korienkami a bylinami, vylúhovať ho vo vodke a máte gin v jeho pravej podstate. V skutočnosti je všetko zložitejšie.

Gin, ktorý nesie označenie London Dry Gin je pravým destilátom, ktorý sa musí zrodiť v pálenici z jediného kotla. Čo nakvapká do fliaš, to sa musí variť dovedna. Bez ohľadu na to, či sú bylinné prísady rozptýlené vo varnej nádobe, alebo visia v košíku v komíne, cez ktoré stúpajú pary nahor.

Niekedy sa tak deje v jednom priechode, inokedy sa môžu destilovania opakovať vždy s inými, pridanými surovinami. Vyberanú chuť získavajú pomaly destilované giny, kde prebieha spájanie chutí v kotli pri rastúcej teplote naozaj dlho. Ba nájdu sa aj také, ktoré po destilácii ešte nejaký krátky čas dozrievajú aj v sudoch.

6. Najznámejšie kokteily

Nie je tajomstvom, že väčšina ginu sa vypije práve v kokteiloch, miešaných nápojoch a long drinkoch. Čo by ste mali ochutnať, ak je pre vás svet ginu doposiaľ neprebádaným tajomstvom? Najlepšie bude, ak sa opriete do klasiky.

Gin & tonic, Martini, Negroni, Gimlet, Tom Collins, French 75, Aviation, Singapore Sling, 20th Century, Gibson, Last Word, Vesper, Gin fizz, Old Etonian a Moon River. Miešaných nápojov na tému gin sú tisíce a denne vznikajú nové.

7. Máme aj náš, slovenský

Nečakajte, že sa bude hrnúť do náruče borovičky. Slovenský Gin Gin vás opantá hravou, nápaditou chuťou. Ovocné tóny dulového destilátu, bylinky v doposiaľ nepoznanej zostave a mimoriadne jemný lieh z neho robia ideálneho spoločníka pre rozvíjanie, hľadanie a identifikovanie chuťových odtienkov.

Čo by ste povedali na bazu, materinu dúšku, alebo lipový kvet? Ak ste ho doposiaľ neochutnali a nenaladili sa pri jeho výnimočnej, lekárnickej fľaši, nájdite si čas pre tento pôžitok a dobrodružstvo.

0
Milan Gigel
Written By
More from Milan Gigel
Venujte brade päť minút času denne
Nie je to počin, pri ktorom sa tlieska a skladá úcta. Skoncujete...
Read More

Pridaj komentár