Je to cesta k dokonalosti, na konci ktorej je úžasný, kulinársky pôžitok. Chrumkavá kožka, šťavnaté mäso a atraktívna chuť, ktorá prechádza každým jedným sústom. Kedy chutí grilované kura najlepšie? Ak si v grile na rozpálenom rošte posedí čo najkratšie.
Ak máte pocit, že duté telo hydiny neznesie žiadny grilovací šprint, asi ste už zažili spálenú marinádu a surové útroby. Keď sa však na grilovanie šikovne pripravíte, všetko môže byť inak. Nechajte sa inšpirovať majstrovstvom grilovania a pripravte si kura priam kráľovské.
Obrezať, otvoriť a ubiť
Vybaľte kurča z vrecúška a odrežte mu ostrým nožom konce krídel a biskupa. Odložte ich na polievku, pretože na grile by sa zbytočne pripálili. Teraz, keď už viete, že je nôž naozaj ostrý, prichádza rad na ďalšie úpravy.
Urobte dlhý rez cez hrudnú kosť, preniknite rebrami a pootvorte kurča tak, aby odhalilo svoje tajomstvá. Vyrežte i hrudnú chrupavku a roztiahnite ho na pracovnej doske kožou nahor.
Mocné stehná a vypuklé prsia, akoby narúšali nový, symetrický tvar. Pomôžte im dostať sa do roviny s okolím. Zalomením uvolnite každý jeden kĺb stehien a krídel, zakryte kura fóliou a váľkom na cesto ho s citom ubite tak, aby sa hrúbka zjednotila.
Hoci to znie nešetrne, pravdou je, že štruktúre mäsa neublížite. Je to rovnaká príprava, ako keď sa rezne naklepávajú pred balením v trojobale. Ibaže tentokrát je váš výkon mocný a jemný zároveň.
Veľa chuti na každom kúsku
Nestrácajte čas marinovaním. Pripravte si glazúru, ktorá bude tak mocne nasýtená chuťou, že vás to samých prekvapí. Do 200 mililitrov oleja nastrúhajte kôru z jedného citróna, pridajte nadrobno nakrájanú čili papričku, doplňte to sekanou šalviou a nezabudnite ani na citrónovú šťavu.
V omáčniku vám vznikne ľahko premiešateľná zmes, ktorú treba naniesť dôkladne na mäso. Položte kurča kožou nadol a starostlivo natrite jeho vnútornú časť. Práve tak sa vôňa byliniek a citrusov dostane až do mäsa.
Ak máte pocit, že sme nespomínali soľ, nemýlite sa. Tá príde až nakoniec, pri servírovaní na tanier. Ak chcete kurča dokonale šťavnaté, nemôžete ho vysúšať soľou pri pečení.
Na horúci rošt
Rozpáľte gril na maximum, aby boli liatinové rošty čo najhorúcejšie, položte na ne kurča kožou nahor a výdatne natrite glazúrou i jeho vrchnú časť. Za túto chvíľu klesne teplota v grile na príjemných 180 stupňov Celzia.
Stiahnite horáky pod kurčaťom na minimum, ponechajte voľný, bočný horák na maxime a grilovanie sa začína. Potrvá približne 15 minút, kým žiara roštu a horúci vzduch urobia polovicu svojej práce. Pri otáčaní budete vidieť, ako sa kontaktné plochy upiekli do zlatista.
Nečakajte, že rovnaké zázraky sa udejú aj na strane s kožou. Jej hrúbka a podkožný tuk sa postarajú o to, aby sa teplo šírilo rovnomerne, bez pruhovanej výzdoby. Ďalších 15 minút grilovania by malo byť dosť na to, aby ste teplomerom v najhrubšej časti svalu odmerali 76 °C.
Práve to je hranica grilovania, pri ktorej je mäso upečené, avšak ešte stále plné šťavy. Ba neraz sa objaví aj malý gejzír šťavy, ktorý vytryskne z otvoru po teplomere. Neprepečte svoj zázrak, stiahnite ho na tanier.
Dokonalé v každom detaile
Kráľovské kura pri tejto príprave priam vynikne svojim vidieckym charakterom. Pod chrumkavou kožkou s príjemnou citrusovou chuťou a pikantnými tónmi sa ukrýva šťavnaté mäso, ktorého vlákna vnímate pri každom zahryznutí.
S každým sústom prichádza záblesk intenzívnej chuti, s každým zahryznutím akoby ste sa vracali do čias starých otcov a mám. Takmer i zabudnete na soľničku, ktorú ste si pripravili. Rozdiel je jasný – jete dokonalé kura, ktoré má chuť.