Je to grilovanie inšpirované príbehmi pámp, hôr a pralesov. Pekné, urastené kurča zo seba vytrasie celú kostru, aby ste mohli nerušene napichovať jeho rôznorodé kúsky na grilovaciu ihlu. Práve tak sa skombinujú jeho chute, ktoré by inokedy stáli kus cesty od seba.
Ak v tejto chvíli pomýšľate na lov divokého, behavého vtáctva, verte tomu že i kvalitné Kura kráľovské má čo ponúknuť. Odrastené v pohybe, na obilí, s časom pre spánok a miestom pre šport. Priamo na váš stôl, bez cestovania na druhý koniec sveta.
Naruby a donaha!
Nebojte sa toho, že doposiaľ nemáte žiadnu skúsenosť s vykosťovaním kurčaťa. Je to, ako keď vám dajú do rúk na prebalenie malé dieťa. Keď odopnete všetky gombičky, späť už necúvnete.
Urobte dlhý rez cez celú dĺžku chrbta a špičkou noža dlhými ťahmi kopírujte kontúry hrudníka. Nôž si sám hľadá cestu a torzo vystupujúce z uvoľneného mäsa je čoraz voľnejšie.
Uvoľníte stehná vo vrchných kĺboch, uvoľníte krídla a čochvíľa je celý stred vonku. Buďte opatrní v hrudi pri kosti v tvare písmena Y. Pozor aj pri hrudnej chrupavke, aby vám všetko zostalo pohromade.
Na záver zostali už iba končatiny. Vrchnú stehennú kosť uvoľníte hravo, ku spodnej sa prerežete cez mäso. Podobné je to s krídlami, ktoré si zakrátite priamo po prvom kĺbe.
Do desiatich minút je pred vami i pri úplne pohodovom tempe kus krásneho mäsa s kožou a vedľa neho kosti s orezom, ktoré použijete do polievky. Je to tak trochu hanba, že očakávame podobnú prácu od mäsiara či hydinárni.
Ihly mu dajú podobu
Takto pripravené mäso nakrájate na pruhy. Práve tak, aby všade bolo po boku kože čo k nemu patrí. Posypte ho korením, premiešajte a je pripravené. Na ihly príde v zmiešanom poradí, čo najpestrejšie, tak aby sa rôzne farby, štruktúry a tuhosti svalov striedali.
S kúskami ananásu, oranžovej papriky a príležitostnými lístkami mäty vznikne na ihlách malé, pôsobivé dielko. Ťažko uveriť tomu, že ešte pred chvíľou ste sa norili špičkou noža pri kostiach, aby ste oslobodili každé sústo.
Kovové ihly sú lepšie ako bambusové či drevené, najlepšie sa pracuje s tými, čo sú zohnuté v pároch. Nebudú sa pri grilovaní pretáčať a budete ich mať pod kontrolou.
Glazúra uchová šťavu
Ako zariadiť, aby sa pri pečení nevytratila sviežosť hydiny? Zmiešajte v miske olej, limetovú kôru a šťavu, soľ a výdatne pomastite každú jednu naloženú ihlu. Na rozpálenom liatinovom rošte budú potrebovať pomoc, aby sa neprilepili.
Grilujte z každej strany približne 10 minút. Dovtedy, kým sa biele mäso úplne nezatiahne a nevykreslí sa na ňom hnedastá stopa roštu. Svojim lákavým zjavom vás bude priam vábiť k tomu, aby ste ho ochutnali.
Dávajte si pozor na prepečenie – to je jediná chyba ktorú môžete spraviť. Nieť väčšej škody ako presušené mäso, ktoré stratilo svoju sviežosť.
Chuť, ktorá vás ohromí
Hoci očakávate chuť karibiku, tentokrát je to predsa len akési iné. Divoké, nespútané, osviežujúce s intenzívnou vôňou citrusu, sladkosťou ananásu a jemným éterom mäty. Zeleninová paprika len dopĺňa šťavu, ktorá vám exploduje pri každom zahryznutí v ústach.
Ak ste zvyknutí na štíhle a jemné ihly z kuracích pŕs, mocne na vás zapôsobí aj ich mohutnosť. Nespútaná, priam vychádzajúca z ohnísk, divočiny a snahy utlmiť hlad po celodennom pochode v teréne.