Francúzske kura má chuť masla, byliniek a cesnaku

francúzske kura v alobale

Máločo dokáže zjemniť kuracie mäso tak mocne ako čerstvé maslo. Ak pri pečení prenikne kožou a vsiakne sa do svalových vlákien, je to priam oslava jeho chutnej, atraktívnej mladosti. Ako to však dosiahnuť na grile? Záchranou je hliníková fólia.

Ak si pri nákupe vložíte do košíka Kura kráľovské, zvyšok už nájdete aj doma v špajze a záhradke. Táto príprava je viac o čakaní ako o aktívnej príprave a grilovaní. Všetko sa odohrá na grile takmer úplne bez vás.

Otvorte k nemu cestu

Nie je náročné rozdeliť celé kura na dve polovice. Prvý rez vediete cez celú dĺžku pŕs, druhým sa zasa pustíte cez kosti chrbtice. Ak nemáte na pomoci nožnice ktoré sú pre tento čin priam stvorené, postačí akýkoľvek ostrý nôž.

Tentokrát však ani polovičky kurčaťa nezostanú celé. Priečne cez svalové vlákna do nich spravte cez kožu hlboké zárezy. Nie na to, aby ste ho poškodili, ale aby ste ďalším surovinám uvoľnili cestu dnu.

Nebojte sa zmeny vzhľadu, neobávajte sa chýbajúcej zručnosti. Sú to len rady susediacich rezov, pri ktorých vás zastaví kosť či chrupavka. Nič viac, nič menej.

Čarovanie jemnosti a chutí

Každá polovička pripraveného mäsa patrí na hárok hrubého alobalu a na ňu štedrá porcia masla, soli, roztlačeného cesnaku a byliniek. Aké si zvolíte, to závisí iba na tom, aké v tomto čase rodia vo vašej záhradke.

Následne vyformujte balíčky, pri ktorých už od začiatku počítajte s tým, že ich budete na grile trochu odkrývať. Je to akoby ste z fólie formovali hlbokú misu s uzáverom v podobe vrecúška.

Balíčky položte do grilu na rozpálený rošt a pri teplote 180 °C grilujte po dobu 30 minút. Ak sa kdesi objaví para, je to dobrým znamením. Ak sa začne hlásiť ku slovu maslo, dym vás privolá na kontrolu a opravu prípadnej chybičky.

Kožku trocha dopečte

Kurča pripravené v masle a vonnej pare sa viac podobá na varené ako grilované. Aby ste jeho jemnosť zacítili v kontraste, spravíte dobre ak balíčky ku koncu grilovania pootvoríte, aby sa kožka pripiekla.

Celé to potrvá približne 10 minút, počas ktorých stlmte ohrev pod balíčkami. Je to horúci vzduch pod poklopom grilu, od ktorého sa očakáva najväčšia služba.

Nie je nutné aby bola kožka zlatistá. Mala by sa však zatiahnuť a spriesvitnieť tak, aby vyjavila svoj vlastný tuk. Práve tak ako sa na ňu patrí.

Rozkoš francúzskeho vidieka

Uvarte si zemiaky, nalámte si bagetu, natrhajte placky a nalejte pohár bieleho vína. Toto kurča vás prekvapí nielen mimoriadnou jemnosťou, ale aj výrazným chuťovým profilom. Nie je to sústo na ktoré do minúty zabudnete.

Budete si užívať plnosť jeho chuti po celý čas, kým vám na jazyku a v hrdle zostanú posledné stopy. Je to lákavá večera po dni strávenom pri práci v záhradke, je to príležitosť pre načerpanie síl po celodennom výlete.

A čo je na tom najúžasnejšie? Ak vám nejaký ten kúsok zostane, pripravíte si z neho na druhý deň sendvič na piknik.

0
Milan Gigel
Written By
More from Milan Gigel
Grilovanie v prírode naberá plný komfort
Je to nový rozmer grilovania, pri ktorom si užívate kulinárske dobrodružstvá s rovnakým...
Read More

Pridaj komentár