Je to sezónny sobáš vidieckych chutí, ktorý je inšpirovaný vašou záhradkou. Natrhajte z vyvýšeného záhona bylinky, zájdite do fóliovníka pre rajčiny a papriku, pridajte k tomu neskrotne rastúcu cuketu a základ je na svete.
Kráľovskou korunou tohto letného menu na grile však bude mäso. Kura kráľovské ochráni pod svojimi krídlami plody vašej záhradkárskej zručnosti, aby ste si mohli na tanieri vychutnať súzvuk ich chutí. Tentokrát to bude stáť za to.
Uložte ho na stojan
Určite ste už počuli o kurčati grilovanom na konzerve. Vo vzpriamenom postoji, s bublajúcim pivkom uprostred. Vynechajte však tentokrát farebné potlače plechoviek a siahnite po riadnom grilovacom podstavci, ktorý je pre grilovanie hydiny vcelku priam predurčený.
Vybaľte kura z vrecúška, založte mu krídla poza chrbát, natrite ho olejom a posypte grilovacou zmesou zlaté kura. Ten názov nie je náhodný, farba bude vo finále skutočne zlatá. Nešetrite, dostaňte ho do každého záhybu.
Do pripraveného stojana vlejte zázvorové pivo, výdatne ho naplňte bylinkami a uložte kurča na dočasný piedestál. Možno ho budete musieť troška pootvoriť, aby sa usadilo pevne. Isté však je, že ak je do guľata vykŕmené, po jeho vnútornom tuku to pôjde výborne.
Pridajte zeleninu
Papriku krájate na hrubšie pásy, cuketu na výdatné krúžky, rajčinám zasa svedčí hlboký zápich nožom. Môžete pridať čokoľvek sa vám urodilo, môžete siahnuť po baklažáne, cesnaku ba i po zemiakoch aby ste mali dostatok príloh.
Nikdy však nedopustite, aby zelenina putovala do grilu suchá. Počastujte ju maslom, pokvapkajte ju olejom. A nemusí to byť iba v podstavci samotnom, ale hoci aj v pomocnej miske, v ktorej všetko výdatne popretriasate.
Keďže kurča bude dostatočne slané, soľ sa už na zeleninu nepýta. A vyvarujte sa aj ochucujúcich korenín, ktoré by letnú harmóniu pestrosti iba narušili.
S okom na teplomeri
Kým príprava je nadovšetko jednoduchá, trocha pozornosti sa pýta pri pečení. Tentokrát nie je potrebné aby ste gril predhrievali. Musíte však ustriehnuť jeho výkon tak, aby sa teplota držala na hranici 150 až 160 stupňoch Celzia.
Cennejšia ako žiara roštu je horúčosť prichádzajúca so vzduchom z bočných horákov. Doprajte teplu aby pôsobilo na mäso i zeleninu jemne, avšak primerane dlho. Potrvá približne hodinku, kým vám kontrola mäsa vpichom prezradí, že všetko je prepečené k dokonalosti.
Či v závere pridáte bylinky naviac alebo nie, je iba na vás. Isté však je, že výsledok je pôsobivý. Ako živá socha, pripravená na zjedenie.
Súhra chutí
Keď opadne horúčosť slnka, keď sa terasa naplní sviežim vzduchom večera, takto pripravené kurča je priam výzvou pre vychutnávanie. Príjemne slané, sviežo korenisté, šťavnaté až do posledného kúska. Pridajte k tomu kontrastné chute zelenín a máte jasno, čo vás čaká.
Dlhá, tepelná úprava v grile pomôže vyniknúť skutočnej chuti kurčaťa, takže siahnite po takom, ktoré vás nemôže sklamať. Počuli ste už niekedy o wellfare chove, z ktorého pochádza Kura kráľovské? Užite si ho.