Úrodná zem, teplé podnebie a políčka, na ktorých rastie jedna z najlepších cukrových trstín sveta. Ak príde reč na ostrov Maurícius, skôr či neskôr sa začne rozprávať o rumoch, ktoré sa na ostrove vyrábajú. Sú súčasťou takmer každého miešaného nápoja, ktorý sa vám dostane do rúk.
My sme pred časom ochutnali výborný miestny rum Blue Stamp, ktorý nás oslovil svojou jemnosťou, orieškovými tónmi a mladým, hravým charakterom. Dnes z neho namiešame drinky, ktoré si na mieste vychutnávajú dovolenkári a cestovatelia.
Ti punch
Vložte do old fashion pohára 5 plátkov limety a nasypte na ne 4 lyžičky hnedého cukru. Roztlačte ich až kým zo seba nevydajú šťavu a dolejte ich 50 mililitrami rumu Blue Stamp. Pridajte tri kocky ľadu, ozdobte citrónom a drink je hotový.
Keď čerstvá citronáda z limety a hnedého cukru rozriedi chutný, maurícijský rum, vznikne z toho mimoriadne osviežujúci nápoj. Chladivý kokteil je svieži na jazyku, súčasne však príjemne hreje v hrdle.
Usadnete v pánskom klube k baru, oddáte sa pomalým dúškom a ste vo vytržení. Mocné citrusy súperia s jemnými odtienkami ovocných tónov, ľahký éter alkoholu s arómou mladého, sviežeho rumu stúpa do nosa.
Či si dáte pohárik, dva alebo tri, stále máte chuť na ďalší. Dokonale zladené chute letného osvieženia fungujú mimoriadne dobre.
Sunrise
Vlejte do vysokého pohára 50 mililitrov rumu Blue Stamp, pridajte k nemu 25 mililitrov Amaretta a zasypte až po vrch kockami ľadu. Pridajte 120 mililitrov pomarančovej šťavy, doplňte slamku a rez citrónu.
Energicky zakrútite slamkou, rozzvonia sa kocky ľadu a hoci sa zdá, že máte pred sebou iba šťavy z tropických ovocí, pri prvom ochutnaní sa všetko zmení. Pocítite nepoznaný súzvuk mandlí a rumu, ktoré sa vykresľujú v nečakanej, mäkkej horkosti.
Raz víťazí amaretto, inokedy rum, isté však je, že im to spolu svedčí. Tento drink s množstvom pomarančovej šťavy rázne uhasí smäd už po prvom pohári. Isté to však nie je s chuťovým pôžitkom, ktorý vás ženie vpred.
Nepodľahnite tomuto drinku iba preto, že je svojim spôsobom výnimočný. Nechajte si miesto aj na ostatné, ktoré vám odhalia iné zákutia maurícijského rumu.
Coconut ice Daiquiri
Vlejte do šejkra 50 mililitrov rumu Blue Stamp, pridajte 50 mililitrov kokosovej smotany, doplňte to 25 mililitrami citrónovej šťavy a poriadne prehrkajte na štedrej dávke ľadu. Prelejte do old fashion pohára, dosypte ľadovou triešťou a pridajte zelenú vňať na ozdobenie.
Nečakajte kokosové cukrovinky, nepomýšľajte na kokosový sirup s rumovou arómou. Tento ľadový kokteil sa vám predstaví v sile citrónovej šťavy s mimoriadnou sviežosťou ľadu a topiacej sa vody.
Akoby ste mali tropickú citronádu, cez ktorú prestupuje jemná aróma kokosu, za ktorou sa tiahne dlhá, príjemná stopa rumu.
Kým ľadová triešť chladí na jazyku, rum hreje v hrdle a pomaly ale iste stúpa do hlavy. Prichádza príjemné uvoľnenie, pri ktorom zabudnete nielen na horúčavu, alebo aj na únavu ktorú máte za sebou. Nabaľte si všetko potrebné na prípravu do piknikového košíka a užite si ho na lúke.
Rum nut
Vlejte do šejkra 50 mililitrov rumu Blue Stamp, pridajte 25 mililitrov kávového likéru Kahlua, doplňte to 50 mililitrami kokosovej smotany a dôkladne pretraste. Prelejte do coupé pohára a ozdobte zrnkom kávy.
Jemná pena, smotanová hebkosť a mocná likérová chuť – to je prejav, ktorý sa znásobuje tým väčšmi, čím dlhšie pripravený kokteil na stole stojí.
Pustite sa do neho v jeho mrazivom chlade a nedovoľte mu zmeniť sa na hrejivý punč, ktorý vás pozýva na návštevu mliečneho baru.
Najprv sa vyjavia tóny rumu, za nimi prichádza moc kokosu a keď pocítite jemné tóny zemitej kávy, akoby sa všetko zvírilo v novom, úplne nepoznanom garde. Jedna chuť sa dopĺňa druhou, všetko je ako dobre zladený likér. Ak máte radi Bailyes, nie je vylúčené že si rovnakú rozpisku vyskúšate aj so škótskou whisky.
Planteur
Vlejte do šejkra 50 mililitrov rumu Blue Stamp, pridajte 25 mililitrov likéru Tripple Sec, zalejte to 40 mililitrami ananásového džúsu a 40 mililitrami pomarančového džúsu.
Poriadne pretrepte na ľade a vylejte do vysokého pohára naplneného ľadovými kockami. Na záver na vrch nalejte troška grenadína sirupu a bitteru, ozdobte pomarančom a slamkami.
Veľký pohár, hra pastelových farieb a kvapky rosy, ktoré stekajú po pohári. Na prvý pohľad je zrejmé, že vás čaká veľké osvieženie bez ohľadu na to, či ste si boli zaplávať, slniť sa alebo len tak oddychujete v tieni stromov. Potiahnete dúšok, dva a ovocná chuť vás opantá v plnej sile.
Najprv pocítite chuť varených cukríkov, potom sa cez ňu prederú tóny citrusu a keď sa ku slovu dostane likér maurícijského rumu, pomaly upíjate až kým sa nedostanete na dno. Tento drink je mimoriadne vábivý, súčasne však jeden z najsladších na ostrove. Vyskúšajte ho aj bez sirupu z granátového jablka ak máte radšej jemnejšie chute.