Môžete mať pocit, že poznáte chute svojich bourbonov z Kentucky do posledného detailu a razom sa všetko môže zmeniť. Vezmete do rúk zopár barmanských pomôcok, pripravíte si vychýrené klubové kokteily a opäť plávate v nových chutiach, ktoré podrobujete svoje kritike.
Je to, akoby ste obľúbenej klasike dali nový šat, ktorý opäť preberie k pozornosti jemnocit vášho jazyka. Odtienky, ktoré zachytíte v miešaných nápojoch sa neraz dostanú na povrch i pri jemnom popíjaní dúškov. Miešajte s nami a ochutnávajte.
Kentucky Sunrise
Vsypte do vysokého pohára kocky ľadu, nalejte na ne 50 mililitrov Jim Beamu, pridajte 150 mililitrov čerstvej pomarančovej šťavy a zavŕšte to 20 mililitrami sirupu z granátového jablka. Plátok pomaranča a slamka sú už iba servisom, ktorý patrí k plnému poháru.
Príjemná sladkohorká chuť pomarančovej šťavy na hladine, sladkasté tóny grenadiny pri dne.
Čím viac pracujete pri tomto drinku so slamkou, tým väčšmi sa rozširuje paleta chutí, ktorá vám prichádza na jazyk. Nie je to však iba o citrusoch, nektáre a chladivých účinkoch ľadu.
Spoza letných, tropických chutí sa vynárajú najjemnejšie odtienky bourbonu, ktoré zvyčajne pri jeho ochutnávaní zostanú nespozorované. Zastavte sa, zahrabte sa jemnocitom chute až na samé dno a odhaľujte obilie, marcipán a dubové drevo, ktoré sa hlásia ku slovu.
Bourbon Smash
Vlejte do old fashion pohára 25 mililitrov cukrového sirupu a položte na neho niekoľko kúskov citrónu a mätových listov. Postláčajte ich kým nepustia šťavu a zasypte kockami ľadu. Na vrch prilejte 50 mililitrov Jim Beamu Black a voliteľne dolejte malým množstvom sódy.
Je to sobáš bylinnej horkosti, citrusovej kôry a sladkého sirupu, ktoré sa v chladných kockách ľadu výborne dopĺňajú.
Prinášajú okamžité osvieženie a zamestnajú chuťové poháriky natoľko, že ihneď spozorniete v hádaní, ktorý z bourbonov je súčasťou tohto short drinku.
Čím viac sa hráte s miešadlom, tým väčšmi rozkvitajú bourbonové chute na povrchu tohto osvieženia. Prejaví sa všetko čo poznáte z jeho ochutnávky a k tomu drobné náznaky naviac. Neprekvapilo nás, že dymová aróma Jim Beamu black nadobudla v tomto drinku takmer rašelinový rozmer. Práve kontrast chutí posilnil to najjemnejšie z odtienkov.
Orleans
Vlejte do šejkra 50 mililitrov bourbonu Maker´s Mark, pridajte k nemu 25 mililitrov Absinthu, 10 mililitrov cukrového sirupu, 2 streky bitteru a zasypte ľadom. Výdatne premiešajte barmanskou lyžicou až do podchladenia a prelejte do kupé pohára. Pridajte prúžok šupky z limety.
Palina, aníz a badyán hrajú sólo bez ohľadu na to, či k prvému dúšku pristúpite opatrne a zvedavo, alebo s plnou vášňou. Hrejivý spirit absinthu rozohreje hrdlo a na vlne sladkosti a bylinnej horkosti bitteru vystavia odvážny ring pre ochutnávanie.
Kokteilu svedčí intenzívne zachladenie, tak sa ho chopte skôr, ako sa ohreje v horúcom povetrí leta. Vychutnajte si komplexnosť chutí, hľadajte v ňom tóny bourbonu a ak príde na posledné dúšky, nechajte ich v chladivom ošiali sedieť na jazyku, aby zo seba vydali chuť pelendreku, z ktorej ako iskierky odskakujú jemné, sprievodné chute.