Je to už raz tak. Ak vás prepadne hlad, s plynovým grilom a liatinovým wokom dokážete na terase predviesť kadejaké kulinárske kúsky. Najprv podusíte kuracie mäso na kosti, potom si na výpeku pripravíte ryžu a keď to všetko spojíte so zeleninou, vznikne vám stredomorská špecialita, ktorá sa nikdy nezunuje.
Čo tak vziať jedno Kráľovské kurča a inšpirovať sa španielskou kuchyňou? Paella de pollo nežiada pri príprave viac ako 45 minút času varenia v grile a verte tomu, že ani početná spoločnosť nezostane bez nasýtenia. To všetko bez veľkej práce, hoci aj popri žartoch a zábave.
Všetko sa začína mäsom
Vezmite dobre živené kurča, rozdeľte ho na dve polovice a každú z nich rozmeňte na menšie časti. Krídla a spodné stehná zostanú celé, vrchné stehná predelíte na polovicu a prsia delíte na tretiny.
Či vezmete do rúk sekáčik, poriadny kuchársky nôž alebo nožnice na hydinu je iba na vás. Oveľa dôležitejšia je kvalita mäsa, s ktorým pracujete.
Pripadá vám to byť práca naviac, ak môžete v obchode siahnuť po vrecúšku s porciami stehien, krídel či pŕs? Verte tomu, že ak do woku dáte všetky časti kurčaťa, ktoré ste si sami naporciovali, chuť bude predsa len plnšia. A popri tom viete, v akej forme kuriatko bolo, kým ste naň siahli. To kráľovské je vzduchom chladené, z welfare chovu.
Zohrejte vo woku olivový olej a keď jeho hladina ožije, ukladajte do neho jednu porciu kurčaťa za druhým. Budete vidieť, ako v búrlivom prskaní mäso obelie, kožka zozlatne a popri kostiach začne vytekať ružová šťava. Práve takýto prudký prístup uvoľní z mäsa tú najlepšiu chuť. Zasypte ho zmesou korenín Mäspoma hydina a dvor sa začne plniť žiadostivou vôňou.
Pri opakovanom otáčaní mäsa potrvá približne 10 minút, kým všetko mäso nadobudne zlatistý vzhľad. To je ten správny čas na to, aby ste ho vybrali, uložili do pekáčika, zakryli hliníkovou fóliou a zaparkovali po boku woku.
Cibuľa, ryža, koreniny
Je fajn, ak sa olej nasýtil kuracím výpekom. A je prirodzené, že na liatine zostali pripálené miesta s kúskami prichytenej kože a mäsa. Vo chvíli, keď naň nasypete na kocky nakrájanú cibuľu, nič sa nedeje.
Ak však zosklovatie a vsypete na ňu 750 gramov guľatozrnnej ryže, akoby sa čosi zmenilo. Pripečená vrstva sa pri miešaní ryže uvoľní a liatina je opäť pekná a čistá.
Či budete ryžu opekať minútku alebo tri záleží iba na tom, ako rýchlo zmení svoju farbu. Ochutíte ju koreninami Floky a Chilli Selection od Mäspomy – pred očami priam ožije. Na zalievanie sa však musíte pripraviť vopred. Do ryže prídu 2 litre teplého vývaru a štipka šafranu, ktorú ste vopred zaliali horúcou vodou. Takže ak ich máte po ruke, putujú na horúcu, suchú ryžu s omastkom.
Ryža utopená dva centimetre pod hladinu vývaru nežiada ďalšie miešanie. Len stiahnite výkon horákov, aby teplota pod vekom klesla k hranici 150 stupňov.
Zelenina formuje chuť i vzhľad
Na ochutenú, vývarom utopenú ryžu začnite nakladať porcie kuracieho mäsa a do medzier postupne vsypte 100 gramov sterilizovaného hrášku, 100 gramov sterilizovanej kukurice, dve sladké zeleninové papriky a nezabudnite ani na solené čierne olivy s provensálskym korením.
Majte na pamäti, že aj napriek tomu že časť obrazu mizne pod hladinou vývaru, v skutočnosti na bielu ryžu kreslíte vzhľad paelly v takom tvare, v akom ju budete servírovať. Zasypte povrch oreganom a zakryte wok hliníkovou fóliou.
Potrvá približne 20 minút, kým sa kulinárske dobrodružstvo priblíži k úspešnému finále. Spoznáte to podľa toho, že sa vývar nadobro vsiakol do ryže a jej zrnká sa stali priehľadnými. Ak majú predsa len troška biele stredy, pridajte trochu vody naviac a dajte im päť minút času na dovarenie.
K radosti pri servírovaní vám už nič netreba. Tento pokrm je plný chuti a príjemne zasýti bez toho, aby ste mali pocit ťažkého žalúdka. Je to jedno z tých jedál, od ktorého vstanete s radosťou k bedmintonu, hoci ste zjedli kopcom naplnený tanier.