Je to príbeh, ktorý sa až priveľmi podobá na výrobu škótskej, sladovej whisky. Na začiatku je životaschopný, sladový jačmeň, ktorý v teplom a vlhkom prostredí ožíva. Práve tak ako v pôde, kde z neho vyrašia korienky a klíčky, aby spiace zrno naplnilo svoje poslanie.
Tentokrát sa však nežiada, aby obilie dospelo a zarodilo klasom. Ide o vznikajúci cukor, ktorý sa po pridaní kvasiniek do sladovej zápary zmení na alkohol. Vznikne tak elixír, plný komplexných chutí a aróm, ktoré dokážu rozihrať zmysly.
Cestičky chutí a pôžitkov
Ak sa zápara spracuje v liehovare, prefiltruje a nariedi, vznikne vodka. Jemná, so sotva badateľnou škálou chutí a aróm. Ak sa sladová zápara šetrne vydestiluje a nechá dozrievať v súdkoch, stane sa z nej whisky s mimoriadne širokým prejavom. Vždy s podpisom regiónu, v ktorom vznikla. Vôňa rašeliny, vanilky, sherry, karamelu, marcipánu – to všetko sa na jačmeň nabalí pri spracovaní a zrení.
Stačí však aby majster sládek ochutil záparu chmeľom a usadil či prefiltroval – a na svete je to najjednoduchšie zo všetkých pív – mimoriadne plnej chuti, s osviežujúcou arómou. Práve z piva sa rodí pivovica, ktorej poslaním je koncentrovať chute a arómy v čírom, priehľadnom spirite tak, aby dosiahli čo najmocnejší ráz. Chute, ktoré majú v pive charakter jemných odtienkov získavajú koncentrovaním plnší a výraznejší prejav.
Pálenka s puncom kvality BVD
Milovníkom ovocných páleniek snáď ani netreba predstavovať BVD – Pálenicu vo Vtáčom Údolí. Za roky svojho pôsobenia si vybudovala meno nielen kvalitou svojich destilátov, ale aj precíznym prístupom ku svojmu poslaniu – od výberu toho najkvalitnejšieho ovocia, cez šetrné spracovanie surovín, dôsledné ladenie chutí pri destilácii až po prezentáciu vo výnimočných fľašiach a medaily zo svetových súťaží.
Pivovica, ktorú vyrobili zo svetlého, vrchne kvaseného piva je akýmsi tekutým dedičstvom z Vtáčieho Údolia. S jedinečnou, ľahko zapamätateľnou chuťou, ktorá má priam gazdovský, hospodársky charakter. Príjemne prekvapí tým, že so sebou nesie istý náznak ovocnosti, ktorý vám pri každom dúšku tak troška pripomína zvyšok ich tradičnej produkcie.
Ako chutí pivovica z Vtáčieho Údolia?
Nalejete priezračný spirit do kónického pohára, rozvírite hladinu a vo chvíli, keď priložíte nos k ústiu aby ste odhalili jeho tajomstvo, opantá vás jemný, prchavý éter liehu, cez ktorý okamžite vyskakujú ďalšie arómy.
Najprv identifikujete ľahučký karamel, za ním v tesnom závese prichádza obilný slad a ku koncu vôňa horúcej, chlebovej kôrky. Čím dlhšie hľadáte jemnejšie odtienky, tým viac sa tieto hospodárske vône miešajú v príjemnej harmónii.
Podobné je to s chuťou. Na jazyku sa rozleje botanická horskosť chmeľu, spod ktorej vybiehajú sladkasté obilné tóny a doposiaľ nepoznaný náznak ovocnosti. Všetko sa v dozvuku sobáši v chuti gazdovského chlebíka, ktorý sa opäť vytráca pod bylinnými tónmi chmeľu.
Hoci ochutnávame destilát z roku 2014, so 45-percentným podielom alkoholu stále nestratil svoju mladistvú iskrivosť a spurnosť. Ihlí na jazyku i podnebí, príjemne rozohrieva hrdlo i pri najmenšom dúšku.
V najlepšej chuti sa vyjaví mierne zachladená, približne na 18 stupňov Celzia. A aby čo najviac uvoľnila svoju arómu, nelejte ju do suchého pohára – najprv ho vypláchnite chladnou, pramenistou vodou. Pivovica BVD 2014 vynikne nielen ako aperitív, ale aj ako spirit na pomalé, skúmavé ochutnávanie po malých dúškoch.
A ak by ste zatúžili po miešaných nápojoch, odraziť sa môžete od všetkých receptúr, ktoré sa viažu na Gin. Práve botanická horkosť chmeľu a obilný charakter destilátu sa vpijú do zabehnutých koľají istým, novátorským spôsobom.