Je to kult, ktorého história zostane naveky tajomstvom. Nech však ktokoľvek skúsil naložiť špekáčky do kyslého nálevu aby predĺžil ich trvanlivosť, podarilo sa mu stvoriť chuť, ktorá funguje. Tak ako varený párok ladí s kyslou horčicou, i nakladaný špekáčik má svoje osobité čaro. Obzvlášť v prípade, ak sa na tanierik dostane v pravý čas.
Nebyť hokynářov a hodspodských, ktorí v časoch Rakúsko-Uhorska držali túto delikatesu na pultoch v českom a moravskom kraji, možno by sa na takúto gazdovskú receptúru aj zabudlo. Postupne však prerástla v kult, ktorý žije dodnes. Pripravte si i vy štedro natlačený pohár utopencov, z ktorého môžete postupne ujedať obsah i dva-tri mesiace.
Potešenie pre oči
Približne 2 kilogramy špekáčiek sú tou správnou dávkou pre tri-a-pol litrovú zaváraciu fľašu. To je 15 až 18 kusov štandardnej veľkosti, ktoré jednotlivo nadelíte, zbavíte šnúrok a prípadných spôn. My sme si vybrali hydinové špekáčky od HSH.
Vyhnite sa lúpaniu a každú zo špekáčok nakrojte po dĺžke jediným rezom tak, aby zostala pevne v celku. Práve cez tento hlboký zárez sa dostane nálev do vnútra bez akýchkoľvek prekážok. Nakrájajte si na plátky cibuľu, nakrájajte na pásiky zrelú, červenú papriku a pustite sa do pomalého vrstvenia.
Je to, akoby ste formovali pomyslenú tortu – ibaže striedate poschodia cibule a špekáčiek s tým, že po obvode ich zdobíte červenou paprikou. Všetko musí byť pekne natlačené tak, aby boli medzery čo najmenšie.
Koreniny pre chuť, nálev pre trvácnosť
I dobre ochutené špekáčky žiadajú, aby dostali chuť naviac. Prevetrajte domácu zásobu korenín a vyberte tie, ktoré máte naozaj radi. My dávame Floky, chilli, nové korenie, korenie štyroch farieb a bobkový list od Mäspomy, od ktorých očakávame dokonalú harmóniu.
Použiť môžete akúkoľvek zostavu korenín a byliniek s jediným obmedzením. Musia byť sušené, čerstvá vňať zo záhradky nie je dobrou voľbou. V primeranom množstve patria priamo na každú vrstvu špekáčiek, na miesto kde sa žiadajú aj pri jedení.
Na nálev potrebujete 750 mililitrov vody, 500 mililitrov octu a 1-2 polievkové lyžice cukru. Zvaríte ich v hrnci a ešte za tepla nalejete do fľaše tak, aby bol celý jej obsah pod hladinou. Nehľadajte v náleve chuť uhoriek, nehľadajte vrecúško nakladača. Aby nálev naplnil svoje poslanie, musí byť naozaj kyslý.
Do tmavej špajze
Takto pripravený pohár patrí do chladnej a tmavej špajze. Približne týždeň potrvá kým sa premena rozbehne, približne dva týždne potrvá, kým špekáčky dosiahnu očakávanú chuť v plnej sile. Od tejto chvíle ich môžete postupne vyťahovať, až kým sa neprepracujete k samotnému dnu.
Zdá sa vám, že je to až príliš jednoduché? Tie prvé zaručene plávali iba v octovej vode. Až postupne vznikla kombinácia buřtů s cibulí, s rozmanitými kombináciami korenín a zeleninovou oblohou naviac.