Pečené kurča je klasikou, bez ktorej si azda ani nemožno predstaviť nedeľný obed na vidieku. Zahrajte sa však troška s oblohou i dochutením a čaká vás kulinársky zážitok, ku ktorému sa budete vracať znova a znova.
Ak ste doposiaľ nikdy neochutnali Poulet Roti so šmrncom francúzskej kuchyne, potom by ste určite nemali otáľať. Vyberte sa do obchodu po Kura Kráľovské, prichystajte si keramickú zapekaciu misu a pustite sa do varenia. Recept na dnešnú dobrotu je tu aj pre vás.
Na kvalite mäsa záleží
Nečakajte, že odležanie, marinovanie a nakladanie kuracieho mäsa dokáže zázraky. Chutiť bude vždy práve tak, v akej kvalite ho dochovali na farme. Ak nechováte svoju vlastnú hydinu, potom berte z pultov predajní vždy to najlepšie.
Položte kurča do keramickej misky, poriadne ho z každej strany ponatierajte olejom z hroznových semienok a výdatne posypte zmesou korenia Selection Hydina – mix na mäso od Mäspomy.
Do dutiny vložte za hrsť čerstvej šalviovej vňate a odložte ho na chvíľu bokom. Práve teraz, pod pripravené a nastrojené kurča rozložíte zopár plátkov masla, aby pridali tomuto slávnostnému pokrmu jemnosť.
Cibuľka, zemiaky, víno, vývar
Kde hľadať chute, ktoré dajú kurčaťu ten pravý šmrnc? Načistite si 16 malých zemiakov, pripravte 200 gramov nakladaných cibuliek, 6 strúčkov cesnaku a vytvorte z nich oblohu, ktorá dokonale obkolesí kurča zo všetkých strán.
Zálievku vyrobíte zo 125 mililitrov bieleho vína a 250 mililitrov kuracieho vývaru. Celé to opäť prikryte plátkami čerstvého masla a snietkami čerstvého rozmarínu.
Pečte ho pomaly
Možno sa zdá, že príprava na pečenie bola až príliš jednoduchá. Rovnaké to bude aj s pečením. Bez ohľadu na to či misku vložíte do grilu alebo rúry, vystriehnite si teplotu približne 165 stupňov, pri ktorej budete potrebovať necelé dve hodiny na to, aby sa kurča upieklo do zlatista.
Nespravíte chybu, ak ho raz za čas prelejete výpekom – koncentrovaná chuť masla, nakladaných cibuliek a vína preniknú do mäsa a dajú mu jemný, veľmi slušivý charakter.
Všetko čo potrebujete na servírovanie je pred vami – mäso, obloha i vínko, ktoré zostalo pre rozlievanie do čiaš. Bon Apétit!