Je to jedna z najrýchlejších dobrôt, ktorú dokážete pripraviť takmer na počkanie. Bez ohľadu na to, či sedíte na terase pri grile, na chalupe pri remoske alebo v bytovke pri elektrickej rúre, stačí vziať pekáčik a zopár chutných surovín, aby ste bez veľkých príprav vyčarili skvelý obed, večeru či občerstvenie.
Tentokrát hrajú sólo Kráľovské hydinové špekáčky, ktoré sú tak trocha unikátom. Hoci ich pôvod vystopujete do hál s welfare chovom hydiny, tú pravú chuť získavajú z poctivej bravčovej slaninky. Naša úprava z nich vytiahne to najlepšie, čo môžete dostať.
Na pekáčik
Nakrájajte na kúsky jednu veľkú cibuľu, pridajte k nej tri strúčiky cesnaku a doplňte ich štyrmi výhonmi stonkového zeleru. Táto hrubo krájaná zmes príde na pekáčik, kde vytvorí akúsi spodnú vrstvu, ktorá zabráni pripaľovaniu.
Kilogram špekáčikov narežte po dĺžke tak, akoby ste pripravovali utopence. Tentokrát však do každého zárezu príde niekoľko plátkov žltej a červenej cibule. Nebojte sa tenkým nožom zarezať špekáčky ho hĺbky – iba tak sa otvoria pre výdatné naplnenie.
Poukladajte ich jednu vedľa druhej, presypte čerstvou zelerovou vňaťou a nezabudnite ich dochutiť koreniami Floky a majorán z radu Selection Mäspoma. Vo chvíli, keď všetko podlejete 250 mililitrami bieleho vína (najlepšie Rizlingu Rýnskeho), na rad prichádza pečenie.
Na všetky spôsoby
Nezáleží na teplote a ani na dĺžke pečenia. Všetko odhalíte intuitívne podľa toho, či pekáčik položíte na horúce uhlíky, rozpálený rošt alebo do vyhriatej rúry. V prvej fáze všetko zakryte alobalom, aby vínna para prenikla do cibule i špekáčok.
Ak sa uvoľní tuk, prichádza čas na dopekanie. Hliníkovú fóliu stiahnite a ponechajte sálavú horúčosť, aby na špekáčkach vytvorila zlatistú kôru a roztvorila ich póry vo vnútri. Pripravte čerstvý chlieb a volajte ku stolu.
Kto príde posledný, ten si nabudúce dá pozor na to, aby prišiel včas. Takáto hostina je výnimočná.