Espro Press P5 – kávovar v ktorom vyladíte chuť kávy

Sú to príjemné chvíle vychutnávania a pôžitku. Zomeliete zrnká čerstvo praženej kávy, starostlivo odmeranú dávku vsypete do sklenej nádoby a vo chvíli, keď z kanvice prilejete horúcu vodu, celé okolie sa naplní neodolateľnou,  povzbudivou vôňou.

Ak príde na kávičkárske posedenia, najjednoduchšie spôsoby prípravy majú svoje čaro. Aké to je, ak sa rozhodnete vtiahnuť do koloritu dní kávovar Espro Press P5? Zoznamujeme sa s ním už niekoľko mesiacov v našom redakčnom salóne.

Kontinentálna klasika

Cafetière à piston, caffettiera a stantuffo, Stempelkanne alebo french press – nech použijete ktorékoľvek z pomenovaní, okamžite je jasné o čom je reč. Kávička sa bude zalievať v nádobe, ktorá je vybavená filtračným piestom. Presnú históriu tohto pomocníka dnes už nezmapuje nik, isté však je, že myšlienka sa v kuchyniach pod rukami služobníctva rodila postupne.

Kdesi na počiatku bola iba kanvička, z ktorej sa pripravená káva nalievala cez kovový alebo textilný filter. Postupne vznikli rôzne zdokonalenia, až do podoby dnešného piestu. Ten si dal v roku 1929 patentovať milánsky dizajnér  Attilio Calimani, ktorý mu dal pre širokú verejnosť prvú, ustálenú podobu.

Ak máte pocit, že Espro Press P5 je návratom k dávnym časom, budete prekvapení aký výrazný krok urazil vpred. Ide o jeden z najdokonalejších french pressov na trhu a to bez ohľadu na to, aký druh kávy najradšej pijete.

Piest, ktorý filtruje dvakrát

Zabudnite na plochý disk s hustým kovovým sitom. V tomto prípade sa všetko točí okolo dvojice sieťovaných košíkov. Kým prvý zachytí kávovú usadeninu na dne sklenej nádoby, druhý zamedzí tomu, aby sa výluh oddelenej usadeniny miešal s chladnúcou kávou pripravenou na pitie.

Je to, akoby ste vyrobili bariéru, ktorá zastaví čas. Keď stlačíte piest a dostanete ho do najspodnejšej polohy, extrakcia sa zastaví. Kávička si zachová rovnakú chuť po celé hodiny bez toho, aby sa stala nepríjemne horkou a preextrahovanou. Jednoducho len vychladne, čo jej nijako neuberie na pôvabe.

Dôsledné vyhotovenie košíkov so silikónovými lemovkami si vás získajú už pri prvom zoznámení. Pod prstami ruky cítite plynulý chod, zrakom pozorujete ako každé zrniečko kávy zostáva oddelené od výluhu. Iba ten najjemnejší prach nie veľmi zručne zomletej kávy má šancu prekročiť pomyslenú bariériu.

Papierový filter, prosím

Všetko sa zmení vo chvíli, keď medzi dvojicu košíkov so sitkami vložíte papierový filter. Netreba ho skladať, košíky si ho samy vytvarujú do žiadaného tvaru, hoci má tvar plochého kruhu. Aká zmena vás s dodatočným filtrovaním čaká?

Ak patríte medzi fanúšikov filtrovanej kávy, určite to poznáte. Papierová buničina pohltí a oddelí od vylúhovanej kávy oleje, ktoré formujú špecifickú chuť espressa. Razom, akoby ste jediným kávovarom dokázali pripravovať dva druhy kávových nápojov – kávu v jej prirodzenej, prírodnej podobe a jej odľahčenú verziu bez olejov.

Vďaka tomu sa dokážete prispôsobiť každej novinke od svojho pražiara. Prípravu vyladíte tak, aby ste získali nápoj svojich snov.

Ladenie chutí a vôní

Hoci sa vraví, že všetko sa začína na farmách, aby pražiari mohli z dopestovaných zrniek odomknúť neodolateľnú chuť a vôňu, pravdou je, že pôžitok pokračuje ďalším ladením prípravy vo vašej domácnosti. V tomto prípade to znamená, že si ustriehnete hrúbku mletia, množstvo kávy, teplotu vody a dĺžku lúhovania.

S 530-mililitrovým objemom tohto modelu obslúžite k pôvabu chuti troch členov domácnosti bez ohľadu na to, či sa chystáte na rannú vzpruhu, poobedné vychutnávanie, alebo sa chcete studenou kávičkou schladiť v letnej horúčave. S dobrým mlynčekom, odmerkou a teplomerom vytvorí veľmi slušné zázemie.

Vráťte sa však k používaniu papierových filtrov pre ďalšie ladenie a razom máte pocit, že máte plnú kontrolu nad tým, aké chuťové tóny a odtienky dokážete vytiahnuť z kávy von. Máte radšej zemitý prejav a povzbudzujúcu horkosť, alebo uprednostňujete ovocné a orieškové tóny svetlejších pražení?

Vyberte si kávičku podľa svojho gusta a pripravte si ju tak, aby vynikli jej prednosti.

Pohodová údržba

Vyhotovenie kávovaru je šikovné i praktické pretože vychádza z každodennej kávičkárskej rutiny. Nerezová klietka má pre odľahčenie plastové ucho a dno. Do nej je zasunutá a bajonetovou poistkou uzamknutá sklená nádoba, ktorá je dostupná i ako voliteľné príslušenstvo ak by sa rozbila.

Dnu putuje cez plastové veko prevlečená nerezová tyčka piestu, na ktorej sú naskrutkované vnorené filtračné košíky. Po každom použití stačí kávovar roztvoriť a prepláchnuť ho pod tečúcou vodou. Štetcom alebo jemnou kefkou prebehnete sitko a všetko je opäť v plnej čistote, pripravené pre ďalšie posedenie.

Umývačku riadu môžete vynechať bokom, pretože tých pár dielcov opláchnete za minútku-dve. Nemusíte sklo a plasty namáhať dlhým cyklom oplachovania agresívnymi čistiacimi prostriedkami. Iba čo by ste chceli urýchliť jeho starnutie. A ak by sa predsa len čosi stalo, v náhradných dieloch nájdete i filtračné košíky samotné, či dokonca alternatívny košík pre prípravu filtrovaných čajov.

Čo dobrého do neho?

Aby sme nezostali iba pri pohode a vychutnávaní, na mušku si vezmeme i štvoricu kávičiek, ktoré nám pre tento kávovar napražil na stredný stupeň priamo jeho dovozca pod etablovanou značkou Don Arnulfo Café.

ETIÓPIA Hunda Oli pošteklí nos vôňou čokolády, jazmínovej ryže a medu, na jazyku zasa pocítite jej príjemný ovocný prejav. Nehľadajte v ňom citrusy ani arómu kôrok – skôr sladkosť sliviek, melónu a šťavnatých tropických plodov, ku ktorým by ste ťažko hľadali ich názvy. Ide o kávičku, ktorá vás naplní príjemnými pocitmi, ale aj osviežením ktoré sa vyrovná šálke dobrého, čierneho čaju. Či je ráno ktoré žiada odvahu pre vykročenie do sychravého nečasu alebo slnečné popoludnie  lákajúce vás na terasu – je to voľba ktorá vás naplní až po končeky prstov.

KEŇA Kangocho je kávička, ktorá pri svetlejšom pražení odhaľuje širokú škálu ovocných odtienkov – od vyzývavých jahôd, cez zrelé čerešne až po jemné pomaranče bez toho, aby ste mali pocit prílišnej kyslosti. Na jazyku sa rozplýva ako ľahučký sirup, ktorý so sebou nesie charakteristické kávové tóny popretkávané náznakom cédrovej drevitosti. Čo ju však robí zaujímavou je ten sladkastý dojazd v ktorom sa opäť objavujú ovocné odtienky. Nadeľte si k nej tvarohový závin z lístkového cesta a budete v siedmom nebi.

ETIÓPIA Bokasso Bio na vás pri prvej ochutnávke zapôsobí trocha nesmelo. Akoby sa bála vyjaviť svoj pôžitkársky profil. Čím častejšie k nej však sadáte, tým mocnejšie sa predierate k jej tajomstvám. Objavíte v nej miešajúce sa tóny broskyne a ananásu, spoznávate nezrelé marhule a tropické druhy ovocia z ktorých z času na čas vybehne i bylinná aróma. Celé to však zastrešuje plné telo nad ktorým sa nesie príjemná, zemitá harmónia. Je to kávička na vychutnávanie, ku knižke a pre chvíle pohody.

SALVÁDOR Los Pirines Shade bez váhania prezradí, že pochádza z plantáží na ktorých sa pestuje odroda Bourbon. Prírodná, sladkastá aróma nesúca sa ponad jemnú zemitosť a vôňu hrozienok pozvoľne prechádza cez tóny orieškov a medu kamsi k sladkým, ovocným nektárom. Príjemne vyvážená chuť a pôžitkársky prejav pri popíjaní vás budú motivovať k tomu, aby ste si ju pripravili znova a znova. Raz s plnou silou olejov, inokedy cez papierový filter, ktorý zakliesnite medzi sitá. Je to káva, ktorá dokáže príjemne zaujať i tých, čo sa dlhoročne držia štandardu obchodných baliarní bez toho, aby objavovali nové chute sprostredkované šikovnými pražiarmi.

Espro Press P5 (67,90€) je kávovar, ktorý má predpoklady k tomu, aby ste si v ňom vychutnali kvalitné kávičky v podobnom garde, ako je tomu pri filtroch. Sami budete schopní ladiť chuť a charakter prejavu do najmenších detailov aj vďaka tomu, že filtračný systém vám ponúka dve možnosti oddelenia extrahovaného výluhu od vstupných surovín. Páči sa nám ergonómia, vyhotovenie a pohodová údržba, ako aj bezproblémová dostupnosť náhradných dielov. A ak príde na to, možno si priplatíte za verziu s medenou klietkou a vekom, ak máte pocit že nerezu predsa len akosi chýba kus osobnosti.

0
Milan Gigel
Written By
More from Milan Gigel
Pripravte si na grile dokonalé, anglické raňajky
Je to pôžitkársky začiatok dňa, ktorý je svojim spôsobom obrátený naruby. Namiesto...
Read More

Pridaj komentár