Ak padne reč na párky, mnohým preblysne hlavou pomyslenie na bufet či stánok s občerstvením. Dva varené párky, lyžica horčice a čerstvé pečivo. Či ich dostanete na papierovej tácke alebo tanieri závisí iba na kultúre stolovania.
Dajte však párku pôsobivú oblohu, oblečte ho do fraku a máte hot dog, ktorý môže byť tak atraktívny, ako hlavný chod vareného jedla v reštaurácii. Ak vás poctivý párok dokáže presvedčiť svojou chuťou, obloha a čerstvé pečivo mu potom pomôžu vyniknúť naplno.
Máte pocit, že vás už nemôžeme ničím prekvapiť? Zmapovali sme zopár svetových šlágrov, ktoré stojí za to vyskúšať.
Párky, ktoré majú šmrnc
Sú veci v ktorých máme jasno. Namiesto toho, aby sme sa preháňali po supermarketoch a skúmali neustále meniace sa obaly, držíme sa výrobcov, ktorí s chuťou zjedia to čo vyrobia. Príkladom je rodinná firma HSH z Lužianok, kde sa všetko točí okolo hydiny.
Šľachtic – prémiové hydinové párky sú príjemne šťavnaté, s typickou chuťou klasickej zmesi korení a štruktúrou, ktorá nesklame. Pri varení sa jemne nafúknu, udržia si svoju pevnejšiu šupku a ak príde na chuť, prekvapí vás svojou plnosťou.
Čím to je, že v dnešnom, uponáhľanom svete sa z nich nevytratila chuť? K 70 percentám kuraciny pridali vo fabrike 13 percent bravčovej slaniny, ktorá rozšírila paletu chutí.
Olúpať, napariť a ide sa čarovať
Lúpanie párkov z plastového črievka má prednosť pred varením a nie po ňom, horúca para je pre oživenie párkov prínosnejšia ako kúpeľ vo vode. Nech sú však vaše dlhoročné návyky akékoľvek, dôležité je jediné.
Nevylúhovať z už i tak vo výrobe uvarených párkov všetku chuť dlhým pobytom vo vode a nezmeniť ich a hubku, ktorá sa nasiakla vodou tak mocne, že sa pomaly ale iste začína rúcať jej štruktúra. Párok musí pri zahryznutí puknúť – i ten bez prírodného črievka.
Prejdite si náš zoznam surovín, nezabudnite na čerstvé pečivo a ochutnávajte s nami. Ktorý zo svetových hot dogov sa vám páči najväčšmi?
1. New York
Rozkrojíte pečivo, naložíte do neho štedrú dávku kyslej kapusty, naložíte horúci párok a prelejete horčicou. Nič viac, nič menej a predsa ste stvorili občerstvenie, ktoré nemožno prehliadnuť.
New York je povzbudzujúco svieži a hoci nie je menší ani chudobnejší ako ostatné hot dogy, máte pocit, že sa vás nesnaží opantať sýtosťou a stiahnuť vám očné viečka nadol.
Jeho iskrivá, priam vyzývavá chuť vás naplní energiou a zamestná zmysly natoľko, že už nič viac nehľadáte. Ste napružení, opäť pri sile, v dobrej nálade. I keby to bolo prvé sústo po niekoľkých hodinách usilovnej práce, nič viac nehľadáte. Možno len šálku kávy.
2. Manchester
Tento hot dog nie je pre uponáhľaných ľudí. Potrebujete čas na to, aby ste sa postavili k panvičkám. Kým na jednej do zlatista opekáte plátky slaninky, na druhej dusíte na masti zmes červenej a bielej cibule dovtedy, kým sa nadobro nepotiahne karamelom.
Potom už len šup s cibuľou do pečiva, vrstvu po vrstve prikladáte párok, slaninku a sladký kečup. Málokto sa pri tejto prenikavej vôni udrží bez toho, aby ochutnal.
Výdatná chuť karamelizovanej cibule priam exploduje v ústach skôr, ako sa dostanete k párku. Je mimoriadne plná a natoľko prenikavá, akoby ste si sadli ku kompletnému menu z obľúbenej reštaurácie. Až postupne sa pridáva sladkosť kečupu a príjemná, mäsová chuť párku.
Kráľovskú korunu nasadí tomuto zážitku slaninka, ktorá svojou slanosťou príjemne kontrastuje s harmóniou sladkej náplne. Pôsobivé a mimoriadne lákavé. V sychravej jeseni i vytrvalom letnom daždi.
3. Lyon
Jemná praženica pripravená na masle, v pare zohriaty párok a na jemno nastrúhaný čedar, ktorý uzrieval v syrovom bochníku aspoň šesť mesiacov. Neponáša sa tento hot dog až príliš na raňajkový, prestretý stôl?
Zahryznete doň a čaká vás atmosféra bistra, v ktorom vám obsluha prináša raňajky so šálkou čaju až na stôl.
Jemná chuť vajíčok sa priam miesi s pikantným syrom a chuťou poctivých párkov bez toho, aby pôsobila akokoľvek nezvyklo.
Nič na tom, že nemáte tieto dobroty rozložené bok po boku, vedľa chrumkavého pečiva. Keď k nemu vezmete nôž, cítite sa rovnako uvoľnene ako v pohodlí domova.
4. Milwaukee
Natriete rozkrojené pečivo horčicou, naplníte ho nadrobno nakrájanou cibuľkou, preložíte plátkom zaváranej uhorky s kôprom a keď postupne začnete vrstviť plátky rajčín, šalátových uhoriek, a čili papričiek, takmer ani neviete kam máte vsunúť párok aby ste to všetko zasypali strúhaným syrom.
Svieži zeleninový šalát, v ktorom sa strieda jemná pikantnosť čili papričiek s kyslými tónmi uhoriek je tak hravý, že v prvom momente ani nemyslíte na to, že ste sa pustili do hot dogu.
Výdatne nastrojený s neustále upadajúcimi kúskami vás však okamžite vtiahne do ošiaľu pôžitkov.
Akoby záhradkári predvádzali svoje tohtoročné plody sezóny a mäsiari im k tomu pridali čosi hodnotné, ako kráľovskú korunku. Párok, ktorý stojí za to.
5. Honolulu
Prekrojíte pečivo, vložíte do neho niekoľko šalátových listov, pridáte párok, konzervovaný ananás a trošku majonézy na vyladenie. Áno, zvládnu to aj deti. Nečakajte však, že niečo zvýši aj pre vás.
Možno na prvý pohľad vyzerá mimoriadne skromne, v skutočnosti však dokáže príjemne prekvapiť.
Je šťavnatý, a keď sa chuť chrumkavého šalátu začne miesiť so sladkým ananásom, poviete si, že je to základ ktorý dokonale funguje.
Nič sa tu nesnúbi v harmónii, všetko zostáva v hre kontrastov. Chrumkavé pečivo s párkom, šťavnatá ovocná nádielka a medzi tým majonéza, ktorá tomu dáva šmrnc. Čo viac si môžete priať? Možno len krajší výhľad z okna.
6. Solún
Rozkrojené pečivo prelejete olivovým olejom, naložíte do neho nakladané olivy, syr feta, poľný šalát, paradajku a párok. Zdá sa vám to byť trochu povedomé? Pomôžte si gréckym šalátom a máte to takmer bez práce.
Tento hot dog priam vystupuje zo zástupov ostatných svojim aromatickým prejavom. Unesie vás do slnkom zaliatych krajov olivovníkov, kde v kyslom náleve dozrievajú nielen ich plody, ale aj syry z priľahlej pastvy oviec.
Nežiada sa aby bol horúci – ba priam mu svedčí osviežujúci chlad, v ktorom cez zladené chute zeleniny vystupuje mäsová chuť párku.
Akoby ste sa pustili do pestrého, ľahkého šalátu, ibaže tentokrát je to skutočné sústo na zasýtenie. Čím to je, že máte pocit toho najaromatickejšieho šalátu i napriek tomu, že pojedáte hot dog? Odpoveď je vo veľkých kúskoch.
7. Santiago de Chile
Keď plátky zrelého avokáda dopadnú na rozkrojené pečivo pod párok a rajčiny, pýta sa už iba tenký prúžok majonézy aby sa zrodil hot dog, ktorý vás pozýva k pôžitkom.
Je mimoriadne krémový, hoci v ňom nenájdete majonézy nad hlavu. To všetko je hra avokáda, ktoré vám dolu krkom posunie aj ten najneposednejší kúsok pečiva, z ktorého si vychutnávate chuť párku v jeho prirodzenej nahote.
Kým párok drží šľachtické sólo a krémová štruktúra avokáda chladí krk, paradajky vystupujú vo svojej zrelej šalátovej koketnosti. Ochutnajte ho raz a zamilujete si ho navždy. Tichý objav, ktorý nemusí kričať do sveta, aby ste mu dali šancu.