Máloktoré občerstvenie dosahuje mimoriadnu pestrosť sendvičov. Bez ohľadu na to, čím obložíte starostlivo orezané plátky toustového chleba, pôžitok z čajových sendvičov len tak ľahko neprekonáte. Uhorkový, lososový, šunkový, mäsový či vajíčkový – stačí si len vybrať.
Vymeňte však plátky chleba za krehké pečivo a pristavte na stôl rozohriaty gril s rebrovanou platňou. Všetko je zrazu iné. Povetrie sa naplní prenikavou vôňou, chute sa znásobujú a horúci sendvič zasýti práve tak dobre, ako ľahký obed. Podľahli ste aj vy kultu panini sendvičov?
Trend, ktorý vyrazil do sveta z Milána
Nik s istotou nepovie, kto sa po prvýkrát pokúsil zapiecť plátky mäsovej pečienky medzi dva krajce chleba. Isté však je, že už v 16. storočí sa príležitostne objavujú prvé záznamy o podobnej poživni. Rýchlej, improvizácii, ktorá mala vo vidieckych a poľných podmienkach nahradiť riadne prestretý stôl s hlavným jedlom dňa.
Skutočný zrod kultu panini sendvičov však možno odštartovať v 70tych rokoch. Taliani vstúpili do éry rýchleho občerstvenia po svojom. Nie párkami v rožkoch a plátkami grilovanej hovädziny v žemli ako v USA. Podobnosť s pizzou nie je náhodná.
Vymeňte cesto za hotové pečivo, pripravte oblohy z osvedčených surovín a nahraďte pec kontaktným grilom alebo pieckou. Zrazu máte pred sebou rýchle občerstvenie na objednávku, ktoré má svoj vlastný štýl, šmrnc a možno aj chute. Bez toho, aby ste zradili tradíciu dlhoročnej klasiky.
Šťavnatý do posledného sústa
V čom spočíva podstata panini? Nemôžete vziať francúzsku obloženú žemľu a strčiť ju do grilu, aby nadobudla novú podobu. Kým pri studených sendvičoch sa chuť formuje hlavne tukmi, pri horúcom sendviči sa rodia chute z ich šťavnatosti.
Možno i preto je kráľovskou surovinou pre ich prípravu dusená šunka. Nielen vo svojej nedotknutej podobe, ale aj v širokom spektre variácií – od šunkovej salámy či mortadelly až po nárezy dochutené bylinkami a koreninami. Kde ich nájsť?
Porozhliadnite sa v sortimente hydinárskej firmy HSH Veľké Zálužie, kde nájdete osvedčenú kvalitu i pestrosť sortimentu. My dnes vyberáme Kniežacia kuracia šunka špeciál, Hydinový nárez Tatran a Hydinovú šunkovú salámu údenú, ktoré budú hrať sólo v najobľúbenejších panini sendvičoch. Pripravte si ich s nami.
1. Panini sendvič s pečenou fazuľou
Kým na spodnú časť rozkrojeného pečiva naložíte pečenú fazuľu v rajčinovej omáčke, vrchnú časť natierate sladkým kečupom. Práve tak vznikne ilúzia plnej, sladkej chuti akú nemožno vytvoriť žiadnym, iným spôsobom.
Dnu vložíte štyri kolieska údenej hydinovej šunkovej salámy, na ňu veľký, preložený plátok eidamského syra a tri kúsky slaninky, vopred opečenej do chrumkava. Nepodľahnite pokušeniu pridávať soľ a koreniny, vyhnite sa i vajíčku. Táto zostava je priam dokonalá.
Plná, výdatná chuť tohto sendviča zamestná všetky zmysly. Najprv pocítite jemnú arómu syra, za ktorou prichádza sladká omáčka s fazuľou. Možno na prvý hryz nepostrehnete ani opraženú slaninku, ani šunkovú salámu.
S každým novým sústom však získava prevahu práve táto, mäsová náplň. Všetko spolu ladí v príjemnej jemnosti, takže ak máte radi pikantnejší a korenistejší ráz, nespravíte chybu ak pridáte trošku čierneho korenia naviac.
2. Panini sendvič so šunkou, syrom a žĺtkom
Už ste niekedy strúhali eidamský syr, aby ste do neho zamiešali žĺtok z vajíčka a štipku čierneho korenia? Ak nie, pustite sa do toho skôr, ako rozkrojíte pečivo na dve časti. Nejakú tú chvíľku času to zaberie.
Spodnú časť pečiva natriete majonézou a naložíte na neho štedrú porciu Kniežacej kuracej šunky špeciál. Prekryjete ju niekoľkými rezmi cherry rajčiniek a na rad prichádza pripravená syrová zmes. Šup s ňou na vrchné pečivo a hneď do grilu.
Tento sendvič nadobro pohltí arómou čerstvých cherry rajčiniek. V žiare grilu sa z tejto voňavej, delikátnej zeleniny stala bylinka, či korenina, ktorá prepožičala jemnej náplni svoj írečitý charakter.
Výdatná porcia šťavnatej hydinovej šunky a strúhaný syr so žĺtkom sú náplňou pri ktorej priam vyniká čerstvosť pečiva. Je to sendvič s charakterom, ktorého chuť, čerstvosť a príjemný kontrast štruktúr si zapamätáte naveky.
3. Panini sendvič s nárezom, feta syrom a olivami
Rozkrojíte pečivo na dve polovice a obe výdatne natriete dresingom tisíc ostrovov. Nešetrite ním, pretože práve tu sa vyrába šťavnatosť, ktorej pôvod nemáte šancu uhádnuť.
Na spodnú časť patrí štedrá porcia hydinového nárezu Tatran, na ktorý postupne vrstvíte plátky feta syru, na kolieska nakrájané zelené olivy a čerstvé lístky tymianu. Nezabudnite na olivový olej, ktorý patrí na vonkajšiu stranu sendviča.
Je pikantný, plný chuťových prekvapení a mimoriadne nápaditý. Tento sendvič sa priam zahráva s vašimi chuťovými pohárikmi a každým zahryznutím sa zdá byť iný – plný hravého kontrastu.
Raz do popredia vystrelí čerstvý, balkánsky syr. Inokedy sú to olivy, ktoré sa snažia prebiť chuť dresingu a nárezu. Ak sa však začnete blížiť ku koncu, zistíte že je to práve korenistý charakter nárezu, ktorý drží všetky chute pohromade.
4. Panini sendvič so šunkou a paprikou
Obe strany rozkrojeného pečiva potriete paprikovou nátierkou saba. Kým na jednu polovicu navrstvíte údenú hydinovú šunkovú salámu, na druhú ukladáte hydinovú kniežaciu šunku špeciál. Nie, nie je to prehnané.
Pretože medzi ne príde i plátok eidamského syra a na neho výdatná porcia červenej a žltej papriky. Nehľadajte v tom hru farieb, ani symboliku. Všetko sa tu točí okolo papriky v jej najrôznejších podobách.
Ak niekto dokonale oklame vaše zmysly, je to tento sendvič. Máte pocit, akoby ste si do úst naložili výdatnú lyžicu zeleninového leča s dobrou, údenou klobáskou. Cítite domáci chlieb, záľuba v leče vás priam šibalsky klame pri každom zahryznutí.
Nevieme, či sme klobáskovú chuť vytvorili kombináciou dvojice salám, alebo ich charakter vytvorila jemne kyslá, zeleninová zmes vo svojej horúčosti. Isté to je, že táto kombinácia funguje. Stále sa vám zdá, že ste ju už jedli. A čo je na tom najlepšie? Tá úžasná, syrová koncovka.