Sú to chvíle vychutnávania, pôžitku a rozširovania palety rozoznávaných chutí a vôní. Otvoríte fľašku prémiového spiritu, odlejete z nej do degustačného pohára a snažíte sa zachytiť vnemy, ktoré sa k vám valia silou prchavého éteru.
Obchodné reťazce nie sú typickým miestom, v ktorom by ste sa rozhliadali po nových dobrodružstvách. Ak však preniknete do ich tajomstiev, často narazíte na klenoty za mimoriadne priaznivé ceny.
Patríte medzi pravidelných návštevníkov siete LIDL? Potom si určite nenechajte ujsť MAJESTAT XO – brandy de Jerez z Andalúzie, ktoré spája tradície s írečitým charakterom terroiru Jerez a stupňovitým vyzrievaním.
Brandy s históriou
Nik presne nezistí, kedy sa Brandy de Jerez stalo klenotom regiónu. Isté však je, že ak by ste v stredoveku prechádzali Španielskom a využívali pre nocľah miestne hostince, určite by ste i vy obdivovali mimoriadne aromatickú pálenku pripravenú z miestnych vín.
Dnes vás na jeho charakter upozorní registračná známka, ktorá sa prísne vzťahuje na lokalitu pôvodu hrozna, jeho spracovania, umiestnenia pálenice a spôsobu dozrievania. Šesť stupňovito uložených súdkov pri klenbových dverách s nápisom Brandy de Jerez a registračným číslom dávajú na známosť, že ide o destilát s miestnym pôvodom tak ako je tomu pri francúzskom koňaku či armaňaku.
V tomto prípade ide o výrobcu Williams & Humbert, ktorý je známy značkami Alfonso, Gran Duque de Alba, 1877, Marqués De Misa a ďalšími. Z ktorej z nich vychádza Majestat XO môžeme iba skromne hádať.
Z hrozna až po pálenku
Príbeh tohto brandy sa začína vo viniciach na pomedzí troch mestečiek Frontera, Sanlucar de Barrameda a El Puerto de Santa Maria. Keď nekonečné lány vinohradov oťažejú pod strapcami hrozna odrody Airén, všetci trpezlivo čakajú na to, akú cukornatosť prinesie.
Spracovanie prebieha tradičným spôsobom ako pred storočiami. Tentokrát však nejde o prívlastkové víno, ktoré skončí na stoloch. Mladé aromatické víno putuje do páleníc, aby sa z neho stalo brandy, vychýrené po celom svete.
Pre víno z hrozna odrody Airén je typický nielen aromatický charakter, ale aj vysoký podiel alkoholu, ktorý sa môže vyšplhať až k 15 percentám. Je práve úlohou páleníc, aby ho v kontinuálnych kolónach skoncentrovali na pálenku, ktorá je základom budúceho koňaku.
Z jediného druhu vína vznikajú až tri destiláty. Najkvalitnejší Holandas, ktorý má menej ako 70-percentný podiel alkoholu avšak typicky 200 až 600 gramov prchavých vonných látok na hektoliter objemu čistého alkoholu. Mocnejší Aguardientes má od 70 do 86 percent alkoholu, avšak objem prchavých látok je skromnejší – od 130 do 400 gramov. Tretím je Destilado s 86 až 96,8 percentami alkoholu ktorý je najmenej aromatický.
V tejto chvíli ešte čistý, priehľadný destilát putuje do súdkov pre zrenie, aby získal novú farbu, arómu a chuť. Bude to práca dreva, času a ovzdušia, ktoré sa postarajú o premenu.
Zrenie v súdkoch od sherry
O tom, ako zrelo brandy Majestat XO nám prezrádza jeho dovetok – Solera Gran Reserva. Pálenka pobudla v súdkoch minimálne tri roky, pričom v hotovom brandy musí vo finále zostať viac ako 250 gramov prchavých vonných látok na hektoliter čistého liehu. Čo sa dialo v pivniciach?
Výrobca na seba navŕšil niekoľko radov použitých sudov od sherry, aby využil techniku zretia Solera. Kým zo spodného radu sa odoberá vždy časť zrelého brandy, pri každom pohybe sa rovnaký objem premiestňuje z vyššieho poschodia na nižšie, a vrch sa doplní novou dávkou destilátu.
Takto sa postupne premiešavajú rôzne stupne zretia, aby brandy dosiahlo očakávaný charakter, chuť a arómu. Neznamená to však, že do fľaše putuje brandy z jedinej takejto pyramídy. Brandy z novších súdkov sa mieša s tými staršími, Starené Destilado, Aguardientes a Holandas sa miešajú v rôznych pomeroch, a iba majstri svojho remesla vedia, ako zariadia všetko tak, aby každá séria chutila práve tak ako predchádzajúca.
Čo vás čaká, ak si otvoríte fľašku Majestat XO Brandy de Jerez Solera Gran Reserva 40% z Lidlu? Zážitok, ktorý by ste si zaručene nemali nechať ujsť.
Nechajte vôňu rozvinúť
Majestat XO je brandy, ktoré najväčšmi vynikne pri izbovej teplote. Netrápte ho chladničkou ani kockou ľadu. Vlejte ho do tenkostenného pohára, zahrejte ho teplom ruky a poriadne ho premiešajte aby sa uvoľnili prchavé látky. Razom, akoby ste sa po prvom privoňaní premiestnili do srdca Andalúzie.
Najprv zacítite prchavý éter liehu, cez ktorý sa okamžite do popredia tlačí vôňa sušeného, zrelého ovocia. Okamžite identifikujete hrozienka, za nimi prichádzajú ďatle, lúčny med a drevitá vôňa dubu. Stačí však pridať kvapku vody pre posmelenie a v aróme sa rozvinie aj karamel. Všetko pôsobí harmonicky a zrelo, cítite že ide o spirit, ktorý má za sebou dostatok času na uležanie v dreve.
Užite si ho naplno
Prvý dúšok je hrejivý a na jazyku sa v jemnej palete rozkladá očakávaná sladkosť a ovocná harmónia. Toto brandy pri zrení nestratilo všetku svoju spurnosť – je stále mladistvé a svieže. Súčasne však dostatočne hladké zaguľatené, aby ste si vychutnávali každý jeho prejav.
Ovocné tóny pomerne rýchlo prechádzajú do dubovej drevitosti, takže sa zdá, že dozrievalo v mladších sudoch, ktoré mu odovzdali štedrú dávku ušľachtilého tanínu. V dozvuku sa objavujú pralinky, likér a jemná horkosť tmavej čokolády a orechov. Cítite ako vás jemne zahrieva, aby arómy a chute vynikli naplno.
Doznievanie chutí netrvá dlho, drevitý charakter zrenia sa rozplynie skôr, ako si to uvedomíte. Ide o brandy pánskeho typu – jemne korenisté, vyzývavé, s tónmi ktoré vás cez karamel i napriek sladkosti privedú kdesi k francúzskym koňakom. Ak sa však vrátite k prázdnemu poháriku a privoniate k jeho zostatkovému éteru, opantá vás vôňa sherry a explózia ovocia tak, ako ju poznáte napríklad z brandy Cardenal Mendoza Solera Gran Reserva.
Ako umocniť tento vnem, aby sa rozvinul už počas ochutnávania? Pridajte k poháriku porciu 70-percentnej, plantážnej čokolády a upíjajte dúšky tohto brandy skôr, ako sa vám čokoláda nadobro rozplynie v ústach. Práve cez ňu sa zvýrazní sherry charakter, ktorý bol doposiaľ zastretý arómou a vôňou dubu.
Brandy de Jerez Majestat XO 40% Solera Gran Reserva (12,99€) nás príjemne prekvapilo svojou uhladenou komplexnosťou, z ktorej sa pomaly rozvíjajú jednotlivé chuťové zložky a arómy. Ak sa počítate k milovníkom sladších brandy s karamelovými a ovocnými tónmi, ktoré vrcholia v dubovej drevitosti, určite sa vám zapáči. Čaká vás veľmi príjemná kvalita, akú za rovnaký peniaz nezoženiete.