Je to svieži únik z prekúreného, pánskeho klubu. Kým v piecke vytrvalo praskajú polená blčiace zlatožltým plameňom, na stôl prichádzajú poháre s čímsi výnimočným. Dezertom bielym ako sneh a žiarivou, ovocnou polevou.
Všetko sa zrodilo akosi znenazdania – bez veľkých príprav a plánovania. Ak máte po ruke zopár šikovných vrecúšok z cukrárskeho sortimentu, môžete si byť istí, že vždy vyrobíte zázrak na počkanie. Dnešná kokosová panna cotta s malinami nie je výnimkou.
Čo majú spoločné kravské a kokosové mlieko? Ak ich postavíte bok po boku, presvedčíte sa o tom, že vôbec nič. Nebuďte zaskočení, ak z chladnej konzervy vydolujete iba pevnú, šedastú hmotu. Je to kokosový olej, ktorý spôsobil jej stuhnutie.
Preložte hmotu do rajnice, položte ju na chvíľu na varič a zmení sa na hladkú, krémovú smotanu. Miestnosť sa naplní vôňou kokosu a dobrodružstvo sa začína.
K 400 mililitrom kokosového mlieka v hrnci si pripravte 500 mililitrov kravského mlieka do nádoby, do ktorej vsypete dve vrecúška dezertu Panna Cotta od Dr. Oetker. Nič na tom, že sa prášok nechce v studenom mlieku rozpustiť. Miešajte ho, aby sa s ním aspoň trochu zosobášil.
Vo chvíli, keď mlieko s práškom prilejete do kokosovej hmoty, potrvá iba chvíľu kým sa všetko spojí. Miešajte to strunovým miešadlom ako puding a keď začne hmota hustnúť a vrieť, je to signál, že patrí do pohárov. Vysokých, na stopke, práve takých aké by ste očakávali v mliečnom bare.
Rad prichádza na maliny. Možno vyzerajú až príliš pekne na to, aby ste do nich zaborili vidličku. Inak sa vám však nepodarí vyčarovať tú božskú chuť. K roztlačeným malinám pridajte 50 mililitrov Tatratea 22%, čajovú lyžičku cukru a trochu ich premiešajte.
Do každého pohára patrí na snehobiely dezert primeraná dávka a jedna celá malina na ozdobu. A ak to troška zasnežíte šťavnatým, strúhaným kokosom, bude to priam dokonalé. Cítite tú chladivú sviežosť? Ak nie, dajte dezertu pár minút odpočinku vonku na chladnom parapete a ono to príde.