Caliterra – ako chutia vína z centrálneho Čile?

Nekonečné vody búrlivého Pacifiku, majestátny hrebeň Ánd so zasneženými vrcholkami, írečitá príroda s členitým terénom a úrodné nížiny, v ktorých možno i dnes čítať pozostatky dávnych, indiánskych kultúr. Také je Čile očami svetobežníkov.

Kým krajina dýcha dávnovekou koloniálnou históriou, vinohrady a vinárstva prechádzajú v posledných desaťročiach priam revolučným rozvojom. V súlade s prírodou a prednosťami terroirov vyrábajú mimoriadne kvalitné vína, ktoré zaujali pôžitkárov na všetkých kontinentoch.

Inak tomu nie je ani pri vinárstve Caliterra, ktorého vína dnes ochutnávame v našom klube. Ak očakávate nepoznanú exotiku, mali by ste vedieť, že čilská vinárska škola čerpá inšpiráciu v európskych vinárstvach. S dôrazom na charakter miestneho kraja.

Na panenskej zemi

Vinárstvo Caliterra vzniklo v roku 1996 ako partnerský projekt Roberta G. Mondaviho a Viña Errazuriz. Investorov upútala nielen myšlienka výsadby vinohradov a výroby kvalitného vína, ale hlavne nedotknutá zem v centre údolia Colchagua Valley.

Klíma s chladnými nocami a horúcimi dňami je spolu s naplavenou vápnitou, piesočnato-hlinitou pôdou priam ideálna pre pestovanie viniča. Nielen preto, že v tomto regióne odrezanom od zvyšku sveta mohutnými horami a šírym oceánom nemá réva veľa škodcov a chorôb, ale aj pre jej schopnosť zarodiť kvalitnými strapcami hrozna.

Projekt sa rozbehol ambiciózne a vinári Caliterry nemuseli dlho čakať na prvé úspechy. I tak v roku 2004 prišlo k zmene a celý podnik zostal s jediným vlastníkom – Viña Errazuriz.

V súlade s prírodou

Krajové podmienky a miestne zvyklosti priam pobádajú k ekologickému hospodáreniu v súlade s prírodou. V krajine, ktorá sa zaoberá tradičným pestovaním citrusov, fíg, orechov, zemiakov a strukovín nie je náročné nadviazať na podobné hospodárenie i vo vinohradníctve.

Hrozno sa tu pestuje od dávnych čias prvých španielskych kolonistov a dlhé stáročia nebol dopyt po tom, aby vína dosahovali vysokú kvalitu. Produkcia bola zameraná hlavne na konzumné, surové vína  a časť úrody sa spracovala na pálenku Pisco.

Posledné desaťročia však v krajine vzniká jedno moderné vinárstvo za druhým, ktoré rýchlo odhalili utajený potenciál miestnych vinohradov. Nielen tých pôvodných, ale aj novo vysadených.

Nové štepy v panenskej zemi

Vinohradníci z Caliterry zakladajú na výmere 1085 hektárov nové lány už od roku 1997. Z modrých viničov sa rozhodli pre odrody Merlot, Carmenere, Cabernet Savignon, Syrah a Malbec. Z bielych pestujú Sauvignon Blanc, Chardonay a Viognier.

Ak by ste pre zmenu zavítali na miesto, kde zozbieraná úroda v súdkoch zreje do podoby výberových vín, našli by ste tam dubové sudy z Francúzska i Ameriky. Celkovo delí vinárstvo svoju produkciu do piatich ucelených radov, pričom na vrchole ponuky stojí prestížne víno Cenit v štýle Bordeaux.

Moderní v každom detaile

Hoci hovoríme o ekologickom pestovaní a silnom vzťahu k prírode, neočakávajte len manuálnu prácu, domáce zvieratá a kvety, rastúce po boku lánov révy. Vinohradníci používajú najmodernejšie technológie na to, aby pochopili čo sa okolo nich deje.

Leteckým snímkovaním monitorujú využitie vlahy a stav vinohradov, počítačovými modelmi predpovedajú najbližší vývoj, pod dohľadom majú teplotu pôdy, obsah živín ba prevádzkujú aj sieť svojich miestnych meteorologických staníc.

I keď sa hospodári ekologicky, hnojí organickým materiálom a pracuje so závlahovými systémami zvádzajúcimi vodu z hôr do vinohradov, podrobný prehľad je základom správnych zásahov a plánovania.

Ochutnávame

Nám sa do klubu na stôl dostali tri vínka nesúce podpis vinárstva Caliterra – Chardonnay 2017 z radu Reserva z D. O. Valle de Casablanca, Cabernet Sauvignon 2016 z radu Reserva z D.O. Valle de Colchagua a skvostné červené víno B 2014 z radu Edicion Limitada z D.O. Colchagua.

Caliterra Chardonnay 2017 Reserva D. O. Valle de Casablanca

Tak ako osviežujúco pôsobia slamovo žlté tóny tohto vína v pohári, rovnako príjemne prekvapí jeho jemná, citrusová vôňa. Zrelý grep, citrónová šťava, limetka – všetky sa  v harmónií predbiehajú len preto, aby za slabučkým, korenistým náznakom ukryli stopy tropického ovocia.

Ide o víno osviežujúce a šťavnaté, ktoré hravými kyselinkami a svojou ľahkosťou okamžite hasí smäd. V ovocných tónoch nájdete zelené jablko, stolové hrozno a citrusy, ktoré však nemajú charakter nektáru.

Prelínajú sa s korenistým prejavom, ktorý zvyšuje ich atraktívnosť. Výsledkom ich súhry je plnšie telo a rozmanitosť hravých chutí. Nasajte z pohára plný, výdatný dúšok a ihneď viete o čom je reč.

V dochuti sa dostávajú k slovu jemnučké taníny a slabý, hrejivý pocit v hrdle. Je to víno ktoré osvieži v horúcich, letných dňoch bez toho, aby vám zamotalo hlavu.

Vieme si ho predstaviť po boku ľahkej, hydinovej grilovačky, kde intenzívne chute a vône z rozpáleného roštu treba zmierniť čímsi príjemným a lahodným.

Caliterra Cabernet Sauvignon 2016 Reserva D.O. Valle de Colchagua

Stačí jediný lúč posledného, večerného slnka a v pohári sa rozsvieti rubínová žiara tohto vína. Dajte mu vyniknúť v peknom, tenučkom skle a chvíľku na to, aby na sviežom povetrí rozvinulo svoju arómu a chuť.

Vo vôni objavíte kokteil drobného ovocia, z ktorého sa jedno po druhom predstavujú čučoriedky, čierne ríbezle a ostružiny.

Čím dlhšie sa prehrabávate svojimi spomienkami na ich záhradkársku sezónu, tým viac máte pocit, že rozoznávate aj bobule muchovníka. Nehrajú však sólo ovocného džemu. Po ich boku sa nesie vôňa horkej čokolády a tabakových listov.

Chuť je plná a výdatná, hoci ide o víno ľahké vo svojej podstate. Opäť vás čaká príjemný kokteil drobného, tmavého ovocia, ku ktorému sa tento krát pridávajú aj slivky. Trpké tóny čokolády a harmonických tanínov dotvárajú harmóniu, ktorá prechádza do dlhého, čoraz jemnejšieho záveru.

Ak hľadáte inšpiratívne víno k posedeniu v klube, alebo k jemnejším cigarám, určite sa vám zapáči.

Caliterra B 2014 Edicion Limitada D.O. Colchagua

Rubínové záblesky pri hladine a červeno-čierna tma až po samotnú stopku pohára – toto výnimočné, ušľachtilé víno, akoby cez seba nechcelo prepustiť lúče slnka. Pripravili ho zo starostlivo vyberaných strapcov odrôd 46% Petit Verdot, 27% Cabernet Sauvignon, 23% Cabernet Franc a 4% Malbec.

Aróma je korenistá s tónmi vanilky, pod chvíľou so slabnúcimi náznakmi ovocia a horkej čokolády. Vo všetkom cítiť akýsi pokoj a harmóniu dlhého zrenia. Čím dlhšie sa snažíte preniknúť do jej tajomstiev pri krútení v pohári, zdá sa vám akoby vanilka vystupovala čoraz viac do popredia.

Chuť je plná, výdatná a koncentrovaná. I malý, nesmelý dúšok stačí na to, aby sa víno rozvilo na jazyku v celej svojej šírke. Chcete z neho vytiahnuť chuť čiernych ríbezlí, modrého hrozna, vanilky, avšak všetko sa neustále zlieva do komplexného, pokojného prejavu. Niekedy s jemným korenistým náznakom, inokedy bez neho.

Ide o atraktívne, pozoruhodné víno, ku ktorému môžete usadať znova a znova, aby vám odomklo svoju dušu. S príjemným pocitom zážitku, v kyprej plnosti a naplnenými očakávaniami.

0
Milan Gigel
Written By
More from Milan Gigel
Dundalgan Irish Whiskey – znovuzrodenie z West Corku
Ak by ste ochutnali dúšok írskej whiskey v dávnom stredoveku, asi by ste...
Read More

Pridaj komentár