Sú to chvíle pohody a vychutnávania, pri ktorých máte pocit akoby na chvíľku zastal čas. Otvoríte fľašu škótskej whisky, odlejete si z nej do pohára a po malých dúškoch odhaľujete jej pôvab. Niekedy len tak pri pohľade na západ slnka, inokedy zasa pri bafkaní fajky, ktorá ešte väčšmi zdôrazní jej charakter.
Stáva sa, že niekedy sú chute tak intenzívne, že máte pocit akoby ste sa preniesli do kraja, v ktorom sa whisky zrodila. Ucítime nespútanú rázovitosť škótskej vysočiny, ak si sadneme k poháriku či dvom Ben Bracken Highland Single Malt Scotch Whisky z Lidla? Zoznamujeme sa s ňou v našom pôžitkárskom klube, aby sme vám prezradili viac.
Nevypovedaný príbeh
Za whiskami Ben Bracken nehľadajte príbehy páleníc, v ktorých sa z obilného sladu rodia tieto iskrivé moky. Zostali nevypovedané a sú hádankou pre všetkých, čo radi pátrajú. Obchodníci z Lidlu sa rozhodli vytvoriť výkladnú skriňu typických chutí, s ktorými sa môžete stretnúť v puboch pri potulkách Škótskom.
Highlands, Speyside, Lowlands, Campbeltown, Islay a Islands – každá časť Škótska vpisuje do chuti whisky jej jedinečný charakter. A práve v rade whisiek Ben Bracken môžete spoznať, akými tónmi sa ktorá časť krajiny prejavuje. Súdky z rôznych kútov krajiny sa streli vo firme Clydesdal Scotch Whisky, kde ich nafľašovali aby putovali do sveta.
Možno to tak troška pripomína dobrodružstvo, cestovanie prstom po mape a listovanie prírodopisných encyklopédií. V skutočnosti však ide o pôžitkársku kratochvíľu, pri ktorej máte šancu zdokonaliť paletu chutí a vôní, ktoré ste schopní rozoznať.
Prírodná cesta
V čom spočíva podstata sladovej whisky? V prírodnej ceste, ktorá mení škrob uložený v obilných zrnkách na skvasiteľné cukry. Namiesto toho, aby výrobcovia používali pri príprave zápary enzýmy, o všetko sa postarajú zrnká samotné.
Stačí ich dôkladne namočiť a rozprestrieť vo vrstvách vo vykúrenej miestnosti, aby sa prebrali k životu. Ak sa ukážu prvé korienky a náznak klíčku budúcej rastlinky, všetky škroby sú už prírodnou cestou premenené na cukor.
Takto pripravený slad možno vysušiť a zomlieť, aby po pridaní vody a kvasiniek ožil búrlivým penením. Práve tam sa jednoduché cukry menia prírodnou cestou na alkohol, ktorý bude formovať chuť whisky na jej ďalšej ceste.
Tento tradičný spôsob prípravy je síce náročný na čas, priestor a prácu, výsledná sladová whisky však stojí za to. Bez nej by ani blendovaná whisky nemala tak intenzívnu a hlbokú chuť.
Ako chutí Ben Bracken Highland Whisky?
Má farbu medového jantáru a olejovitú konzistenciu akú by ste čakali skôr pri staršej ako trojročnej whisky. Je číra a iskrivá, s neprehliadnuteľnou paletou medených, červenkastých tónov. Zakrútite ňou v pohári a sledujete tenké pramienky spiritu, ktorými svižné kvapky stekajú dolu na hladinu.
Vôňa je energická, mladistvá a príjemne plná. V sirupovej sladkosti sa objavujú tóny pomarančovej šupky a medu, vanilková vôňa akoby tvorila tandem s marcipánom. Hravé vône vytvárajú harmonický kontrast, z ktorého pod chvíľou zavanie i troška dymu, či korenia. Ak jej dáte dostatok času na to, aby sa rozvinula naplno, objavia sa i ďalšie ovocné tóny, medzi ktorými jemnejší nos neprehliadne višne.
Energická a s temperamentom
Chuť má mužný, korenistý nástup, za ktorým sa na drevitom prejave rozlieva príjemná sladkosť hrozienok, sušeného ovocia a orechov. Pod chvíľou zacítite kávu a horkú čokoládu, neskôr sa vracajú v príjemnej, dlho trvajúcej dochuti. Stačí však aby ste whisky v pohári zachladili kockou ľadu a roztápajúca sa voda na sebe nesie novú ovocnú vlnu višní a sladu.
Páči sa nám výdatná, plná chuť ktorá nadobro naplní ústa i pri menšom dúšku. Nie je v tom žiadna náhoda, že v tejto whisky vidíme viac spirit na upíjanie po dúškoch, ako materiál na prípravu miešaných nápojov. Ak uprednostňujete mladšiu whisky s temperamentom pred odležanou so zaokrúhleným telom, určite by ste ju mali ochutnať.
Určite si nenechajte ujsť ani ostatné whisky z radu Ben Bracken. Za veľmi atraktívnu cenu vám predstavia vyberané chute škótskej sladovej whisky v jej pravom charaktere.