Nie je zvykom, aby si výrobcovia rumu pestovali svoju vlastnú, cukrovú trstinu. Zvyčajne siahajú po poľnohospodárskych prebytkoch alebo druhotných produktoch cukrovarov, aby sa naplno sústredili na svoje remeslo – premeniť ich na spirit s typickou arómou a chuťou zrenia v horúcej klíme.
Príbeh, ktorý stojí za kolekciou rumov značky Abuelo je však iný. Liehovar vyrástol v roku 1908 po boku úspešného cukrovaru, ktorý spolu s plantážami cukrovej trstiny obhospodaruje a prevádzkuje firma Varela Hermanos. Z pôvodnej myšlienky, vyrábať popri cukre i alkohol sa napokon rozbehla i vášeň pre rum.
Dnes v našom klube ochutnávame Ron Abuelo Añejo 7 años Reserva Superior. Ak by ste si v Paname sadli do niektorého z miestnych podnikov, určite by ste ho na nápojom lístku našli na jednom z prvých miest. Ide o obľúbenú, domácu klasiku, ktorá sa na pri stole stretáva s cigarou vo všedný i sviatočný deň.
Predbehli ostatných
Hoci má firma Varela Hermanos za sebou priam rodinnú históriu, nečakajte malú, remeselnú manufaktúru. So siedmymi stovkami zamestnancov vyrástla v kolos, ktorý vyrobí až 90 percent alkoholu z národnej produkcie Panamy.
Firmu riadi už tretia generácia rodinného klanu, ktorá sa i napriek pokroku technológií hlási k pôvodným tradíciám a hodnotám. Vyrábať popri ostatných produktoch rum autentický, panamský, s vyberanou chuťou a podmanivou osobnosťou.
Ron Aubelo nie je neznámou značkou ani v našom kraji. Vychutnať si ho môžete v päť, sedem, dvanásť i tridsaťročnej podobe. Vo všetkých prípadoch ide o rum blendovaný a dosladzovaný, ktorého farbu si môžete vychutnať až po tom, čo si nalejete pohárik. Typické tmavé fľaše s korkovou zátkou ukrývajú skutočnú tvár rumu.
Chuť Panamy
S cukrovou trstinou je to podobné ako s hroznom. Ak je ich spracovanie citlivé, vo výslednom produkte sa naplno prejavia špecifiká terroiru, v ktorom boli vypestované. Z kadiaľ berie panamský rum svoju špecifickú chuť?
Ak príde na rumy Ron Abuelo, hľadajte za nimi mikroklímu oblasti Arco Seco, ktorá zostáva po celé leto suchá, bez akýchkoľvek zrážok. Z jednej strany ju formuje chladné povetrie Pacifiku, z druhej zasa prichádza horúci karibský vzduch s vysokou vlhkosťou.
Táto mikroklíma pôsobí nielen na plantáže cukrovej trstiny, ale aj na súdky v ktorých dozrieva rum, aby z dreva získal svoj charakter. Je na majstrovi blenderovi, aby tieto prednosti vytiahol na povrch pri miešaní rumov pri formovaní ich finálnej chute a arómy.
Ak si radi pri dobrom drinku vychutnáte aj cigaru, určite vám neunikla Gurkha Private Select Ron Abuelo 7 Anos. Cigara s nikaragujskou náplňou, ktorá v krycom liste z dnes ochutnávaného rumu prebrala tóny karamelu a kakaa.
Ako chutí Ron Abuelo Añejo 7 años?
Zlastisté tóny rumu s medenými odleskami jantáru sa v lúčoch slnka priam rozsvecujú vo svojej čírosti. Ľahká, olejovitá konzistencia zanecháva pri pohybe na pohári jasné línie, z ktorých svižným tempom stekajú kvapky spiritu späť na hladinu. I po minútach vidíte kresbu závoja, ktorý sa drží na stenách pohára.
Vôňa je plná, drevitá s príjemným, korenistým prejavom. Čerstvo po naliatí môžete mať pocit, že je v nej i napriek 7-ročnému zreniu čosi nespútané, mladistvé. Stačí však aby sa rum vydýchal a postupne sa z jeho komplexnej arómy začínajú rozvíjať ďalšie odtienky.
Paleta chutí
Cez drevitý a korenistý prejav preniknú tóny pomarančovej šupky, škorice, muškátového oriešku a vanilky. Pod chvíľou sa objavujú vône tropického ovocia, perníčkov a čerstvo dopečeného maslového pečiva. Ide o rum hravý, bez náznakov zemitosti, kde po boku dubových tónov objavíte aj čosi zo sveta usní.
Bohatá, plná aróma je však v prvom dúšku zastrená ráznosťou liehu. Stačí však povaľkať rum na jazyku a ihneď vyskočia drevité tóny sprevádzané karamelom, kokosovým orechom a príjemnou, nevtieravou sladkosťou.
Z korenín ucítite na jazyku muškátový oriešok a škoricu, veľmi príjemne sa v chuti rozlievajú vo vanilkových tónoch náznaky orechov rôznych druhov. Pridajte k tomu mužné tabakové tóny s ľahučkým náznakom dymu a tušíte, čo vás čaká. Rum, ktorému svedčí pôžitkárske popíjanie po dúškoch.
S kockou ľadu a cigarou
Zapáčilo sa nám ako sa tento rum rozvinie, ak ho naservírujete na kockách ľadu. Tým, že sa 40-percentná stupňovitosť troška pririedi a voda uvoľní zo zajatia liehu niektoré z chuťových a vonných látok, chuť sa stáva ešte plnšou a zaoblenejšou. Nič to však neuberá na jeho výraze a komplexnosti.
Hoci sme k tomuto rumu párovanú cigaru od Ghurky nemali v humidore, nevynechali sme pri posedení pri poháriku ani tento pôžitok. Ak siahnete po cigare s korenistým charakterom, môžete si byť istí že Ron Abuelo Añejo 7 ešte väčšmi vynikne.