Prenikavý spev vtáčat, hustý opar hmly a vôňa lúk – to je atmosféra pri ktorej ste presvedčení o tom, že dnešné raňajky sa nekonajú v jedálni, ale na terase. Po boku rozpáleného grilu, na ktorom buble výdatné, raňajkové menu.
Dnes nemáme na mysli ani kult anglických raňajok, ani grilovanie s veľkými prípravami. Všetko sa bude točiť okolo šošovice, hydinovej klobásky čertica, zrelých datľových paradajok a vajíčok, ktoré po boku korenín vytvoria explóziu kontrastu chutí.
Namočiť a rozkúriť gril
Drobnej šošovici postačí pätnásť minút na to, aby do seba nasiakla vlažnú vodu. Vysypte 500-gramové vrecúško šošovice do misky, zalejte ju tak aby bola centimeter pod hladinou a pustite sa rozkurovania grilu.
Tentokrát je lepšie siahnuť po uhlí ako briketách. Vďaka tomu sa pahreba zahreje na maximálnu teplotu vo veľmi krátkom čase, aby následne pomaly chladla. Takýto štýl tepelnej úpravy funguje s hrubým, liatinovým riadom dokonale.
Ak ste boli doposiaľ presvedčení o tom, že na GBS tanier od Weberu sa zaručene nevmestia štyri porcie výdatného jedla, čaká vás prekvapenie. Pri vrstvených jedlách, ktoré nežiadajú miešanie je to ako so zálesáckou panvičkou na ohnisku. Hoci je kopcom naložená, vždy do nej ešte čosi dostanete.
Formovanie chutí
V čom je hydinová klobása čertica od HSH úžasná? Svoju intenzívnu šťavnatosť spája s pikantnou chuťou, ktorá sa pevne chytí jazyka a už sa ho nechce pustiť. Nakrájajte niekoľko klobások na kolieska s hrúbkou palca, rozložte ich na liatinovom tanieri a opekajte z oboch strán.
Je viac ako jasné, že ich budete musieť podliať olejom. Sledujte ich zmenu farby, ktorá napovie správny čas pre otáčanie. Vo chvíli, keď omastok získa červenkasté tóny a vôňa prehluší i spev vtáčkov, na rad prichádza šošovica.
Rozložte ju na celú plochu i s vodou ktorá sa nevsiakla dnu a všetko podlejte tak mocne, ako sa len dá. Na niekoľko dolievaní miniete dva celé litre vody, takže prichystajte si poriadny džbán, aby ste nemuseli odbiehať.
Druhú vlnu chuti vnesie do panvičky koreniaca zmes na mäso Asado od Mäspomy. Umeľte z nej mlynčekom po celom povrchu v tejto chvíli a aj neskôr – vždy keď budete prikladať čosi navyše. Soľ, bylinky a koreniny priam preniknú do každého sústa.
A ak pridáte aj kvapku korenistej ražnej whiskey, opojná vôňa prenikne raňajkovým sústom tak mocne, že sa v mysli presuniete na žírne pláne s pasúcim sa dobytkom. S fŕkaním koňa za chrbtom, bezpečne ďaleko od ohniska s panvičkou.
Var, parenie a pečenie zároveň
Nie je zvykom, aby bola šošovica upravovaná tromi spôsobmi zároveň. Kým na dne taniera sa varí, na vrchu ňou prechádza iba para a na okrajoch zažíva viac pečenia ako parenia. Odolajte pokušeniu všetko premiešať a vezmite radšej hliníkovú fóliu, aby ste tanier pod vekom grilu len tak nedbalo prekryli.
Potrvá približne 40 minút, kým šošovica zmäkne. To je tá chvíľa, keď už všetci usadajú na terasu a nevedia sa dočkať pripravovanej dobroty.
Jedno po druhom
Najprv rozložíte na vrch šošovice zrelé datľové paradajky. Je mimoriadne dôležité, aby boli z dvoch tretín sladké, z tretiny sviežo kyslé a k tomu príjemne voňavé. Tie naše sú z farmy v Babindole, kde ich z rastlín obrali až vo chvíli úplného dozretia. Vďaka tomu stihli rozvinúť svoju plnú chuť, vôňu a šťavnatosť.
Každá z paradajok sa najprv na povrchu orosí. Potom sa objaví prasklina, cez ktorú uniká prebytočný tlak. Ak zbadáte, že kožka je voľnejšia a dužina zmäkla, pridajte do vyhĺbených jamiek štvoricu vajíčok.
Potrvá už iba päť minút, kým sa bielky zatiahnu a žĺtky to za nimi expresne dobehnú po vytiahnutí z grilu. V tejto chvíli už môžete krájať čerstvé pečivo a chystať hostinu.
Ako chutí kovbojská raňajková panvička?
Je to nová chuť, akú ste doposiaľ neokúsili. Zemitá chuť šošovice sa strieda s erupciou šťavnatej pikantnosti klobások. Výbuchy sladkastej sviežosti paradajok zasa hasia ostrosť a vôňu koreniacej zmesi.
A ak si k tomu pridáte pohárik Jim Beamu Rye, na jazyku pocítite ako sa korenistý ráz dnešných raňajok formuje v úplne novom prejave – energickom, povzbudzujúcom, plnom.