Je to spontánne občerstvenie pri grile, ktoré sa zaobíde bez akéhokoľvek plánovania. Poukladáte nad pahrebu tie najlepšie suroviny aké len máte a vytvoríte z nich obloženú misu, z ktorej si každý pri stole odoberá drobné sústa.
Ak v tejto chvíli pomýšľate na porcie tapas, ktoré v nejednom španielskom bare dostanete ku svojmu drinku, ste naladení na pôžitkárske vychutnávanie. Tentokrát v družnom rozhovore pri stole, ku ktorému môže v každej chvíli prisadnúť ktosi naviac.
Na jednom tanieri
Možno ste už aj vy objavili čaro liatinového taniera v kotlovom grile. Nahreje sa nad horúcou pahrebou a môžete na ňom striedať jednu surovinu za druhou, ako na panvičke. Každá z nich si zachová v uzavretej klíme svoj charakter a postupne vzniká šťava, ktorej chuť je s každým novým kolom mocnejšia.
Práve v tom spočíva gradovanie chutí dnešného občerstvenia pri grile. Namiesto úzkostlivého nakladania, marinovania či dochucovania bylinkami a koreninami sa plejáda chutí skladá postupne. Stačí len troška nakloniť gril, aby šťava stekala vždy na jednu stranu taniera.
Naplňte rozkurovací komín do polovice uhlím, nechajte ho rozpáliť do biela a kým sa vrátite zo špajze so surovinami, pahreba bude pripravená naplniť svoje poslanie.
Zelenina ide prvá
Nezáleží na tom, či v zelenine hľadáte jej jemnosť alebo plnú chuť. Na rozhorúčený tanier s troškou oleja patrí prvá. Vezmite predvarenú kukuricu a nakrájajte ju na palec hrubé kolieska. V momente, keď ich uložíte na gril, začne ich pomalá premena.
Rovnaké je to s paradajkami. Žlté, oranžové, červené. Okrúhle, slivkové, datľové – všetky nájdete v plnej zrelosti v predajniach s neprehliadnuteľným značením farmy Babindol. Netrápte sa ani trhaním zrelých, sladkých plodov od stopky.
Len ich poukladajte na liatinu, troška presypte koreniacou zmesou Grilovaná zelenina od Mäspomy a dajte všetkému zo 10 minút času na upečenie. Tak málo stačí na to, aby pod vekom grilu v ochrannej atmosfére pahreby chute dosiahli maximum.
Viac chutí pre pestrosť
Pre druhý náklad volíme predvarenú bielu fazuľu a grilovacie klobásy Slimáčik od HSH. Baví nás ich príjemná, priam jarmočná šťavnatosť a vyvážené ochutenie – raz s pikantným, paprikovým rázom. Inokedy zasa so štedrou dávkou slaného syra. Nakrájate ich na kúsky, rozložíte na liatinovom tanieri a po ich boku zaparkujete fazuľu.
Tentokrát ladíme chuť koreniacou zmesou Gril párty od Mäspomy, ktorá zachová podstatu klobások bez toho, aby ju prekryla. Grilovanie potrvá približne 15 minút a nespravíte chybu, ak pod chvíľou nazriete pod veko grilu a podlejete ich troškou vody.
Každý nech sa obslúži sám
Povyberať jednu etapu grilovania za druhou na podnos nedá viac práce ako ohriať na rozohriatom rošte grilu hotové tortily. Ak sa k tomu pridá čosi na pitie, hostina je na svete. Možno ste ani nepostrehli, že ste počas družnej debaty čosi chystali.
Vaša spoločnosť však ocení každé sústo s pestrou paletou chutí. Všetko je nielen o vyzývavom kontraste, ale aj o harmónii. Dali by ste si k tomu grilovaný syr, zohriatu šunku od kosti alebo misku olív naviac. Doplňte si to po svojom k dokonalosti.