Je to iskrivé osvieženie, ktoré okamžite rozháňa únavu horúcich dní. So slávnostným výstrelom vytiahnete z hrdla fľaše zátku a pri nalievaní do pohárov sledujete, ako šumiace bublinky stúpajú cez číry mok k hladine. Zdá sa akoby bez prosecca ani leto nemohlo prísť.
Hoci sa vyrába iba v prísne ohraničenej vinárskej oblasti v Taliansku, po celom svete sa ho ročne vypije viac ako 300 miliónov fliaš. Nie je tomu však dávno, čo sa perlivé víno považovalo za diabolské. So zákernou silou, ktorá sa neraz vyjavila v najnečakanejšom momente.
Hit, ktorý povstal z chyby vína
Obrovská rana a črepy skla, ktoré sa rozleteli do strán. Víno v časoch vrcholného stredoveku bolo nielen symbolom dobrého pitia a zábavy, ale aj nebezpečných chvíľ. Zazátkované fľaše z tenkého skla nedokázali ustáť tlak spontánneho, sekundárneho kvasenia.
Trvalo dlhé desaťročia, kým tento jav pripísali kvasinkám a zostatkovému cukru. Ba niektorí vinári v Anglicku a Francúzsku po dlhé desaťročia márne hľadali spôsob, ako potlačiť túto chybu vína. Až s príchodom 18. storočia si našiel perlivý mok svoje miesto na trhu.
V roku 1735 prišla na svet hrubostenná fľaša, v 19. storočí prišlo aj na zaistenie zátky drôtikom. Rodiaci sa šláger postupne prerazil v rôznych kútoch Európy. Medzi iným i v Taliansku, ktorého vinári sa inšpirovali úspechmi kolegov z francúzskej oblasti Champagne.
Pôvodne sladké šumivé vína nadobudli pri Stredozemnom mori nový charakter s mimoriadnou ľahkosťou a malým množstvom zostatkového cukru. Miestna odroda hrozna Glera a remeselné zručnosti vinárov im vtisli dnešný charakter prosecca.
Volanie leta
Terra Serena Prosecco frizzante a Reya Prosecco frizzante sú na prvé zoznámenie nadovšetko svieže a ľahučké. Každé so svojou osobitou vôňou ovocia a kvetov, obe s príjemnou, sladkastou chuťou, ktorá harmonizuje s jemným perlením. Ochutnáte prvý dúšok, potom dva a viete že ste nekúpili zle.
Obzvlášť v prípade, ak sa chystáte využiť ich charakter pri príprave miešaných drinkov. S príjemným bublinkovým osviežením, s plným záberom chuti ktorá prebudí silnejšie vášne ako len jemnocit nuáns a náznakov ovocných chutí.
Ak patríte k pôžitkárom, ktorí si nenechajú ujsť žiadnu podobnú príležitosť, pozývame vás k hitom tejto sezóny, ktoré môžete zažiť i v pohodlí vášho dvora bez cestovania po svete a výletov do sveta letných barov a terás.
Leto patrí sirupom
Jednoduchší miešaný drink s plnými tónmi ovocia a bylín nevymyslíte. Do flauty vlejete 12 mililitrov poctivého sirupu, pridáte k nemu 120 mililitrov ľadovo vychladeného prosecca a užívate si jeden dúšok za druhým. Môžete ochutnávať nové kombinácie po celé leto a stále nebudete mať úplnú istotu v tom, ktorá je najlepšia.
Nám sa v sortimente barmanských sirupov zapáčili tie, ktoré vyrábajú vo Vlčích Horách v Uliči pod značkou Vlčie sirupy. Z ovocných štiav a bylín, bez chémie a konzervantov. Práve tak, ako ich kedysi prastaré mamy vyrábali z darov prírody.
Baza – citrón, grep – bazalka, egreš – kamilka či rebarbora: všetky párujú s proseccom k úplnej dokonalosti. A ak k neskorému večeru budete chcieť odľahčiť svoje oddychové tempo, nezabudnite si pristaviť na stôl aj fľašu so sódou.
Horkosť dokáže povzbudiť
Nič nepreberie do pozoru zmysly mocnejšie ako horkastá chuť. Príroda ju zvolila na to, aby upozornila na škodlivé a jedovaté byliny. Uberte jej však na intenzite a je z nej príjemný stimul, ktorý preberie telo z letnej únavy.
Aperol, Biterol i Campari využívajú aromatickú horkosť citrusov, aby ju vniesli do sveta miešaných nápojov. Naplňte čašu na červené víno do polovice ľadom, vlejte doň 4 centilitre aperolu, pridajte 6 centilitrov prosecca a dolejte do 2 centilitrami sódy. Rez pomaranča dodá tomuto spritzu šmrnc.
S rovnakým pomerom môžete experimentovať dokonca aj citrusovým fernetom, ak uprednostňujete bylinnú horkosť pred ovocnou. Výsledok je vždy mimoriadne svieži. A ak sódu nahradíte sladkým vermutom, podarí sa vám kokteil zjemniť.
Rozmarný pôvab likérov
Ak chcete aby do prosecca vstúpili hlboké ovocné chute, nehľadajte ich iba v sirupoch. Prevetrajte poličku s likérmi a čaká vás zážitok, ktorí si len tak nenecháte ujsť. Intenzívne čerešene Maraschina, mocné citrusy Cointreau, príjemná pikantnosť broskýň v TatraTea 42% Peach Tea – všetky sú priam výzvou do boja.
Ak spojíte dva diely ovocnej šťavy, jeden diel likéru a tri diely prosecca do štíhleho, vysokého pohára, už len snietka byliniek postačí na to, aby ste dosiahli dokonale vyrovnanú chuť. Experimentujte so všetkým čo máte doma. A nezabudnite na to, že tie najlepšie z džúsov v ničom nezaostávajú za ovocnou šťavou.
Drink, ktorý otvorí deň
Ak príde na kokteily s proseccom, nájdu sa aj také ktoré vás priam nabudia na prichádzajúce pôžitky a zábavu. S príjemnou botanickou hravosťou, s pestrou paletou chutí.
Vlejte do šejkra na ľad po 50 mililitrov ginu, citrónovej šťavy a bazového sirupu a dôkladne pretraste. Prelejte do pohára, dolejte proseccom a pridajte zopár čerstvých kociek ľadu. Budete príjemne prekvapení ladnou súhrou chutí.
Vymeňte gin za prémiovú ovocnú pálenku, mezcal alebo tequilu a objavujte nové chuťové odtienky. Buďte však na pozore, aby ste vedeli kedy sú už dvere k zábave naplno otvorené.
Chladíte už prosecco vo svojej chladničke? Ak nie, tak by ste to mali spraviť čím skôr.