Opojná medovina, iskrivé víno, ovocná pálenka, bylinný elixír i čerstvá žinčica – všetky majú čosi spoločné. Ak sa vydáte na potulky našim krajom, v každom chotári vás počastujú iným remeselným osviežením. S charakterom prostredia, ktorého črty na seba prebralo.
Zatúlajte sa však na Spiš do Hniezdneho a na veľké počudovanie vás uvítajú s pohárikom whisky. Hoci to znie zvláštne, i tu sa na jej chuti podpísalo obilie z miestnych polí a pramenistá voda, ktorá jej prepožičala jemný charakter. Ak ste už niekedy počuli o whisky s menom Nestville, pravdepodobne tušíte o čom je reč.

Znovuzrodenie vášne
Nie je tajomstvom, že v Hniezdnom stojí jeden z najmodernejších liehovarov na kontinente, v ktorom sa denne vyrobí viac ako 30 tisíc litrov čistého liehu. Z niektorého vyrobia dezinfekciu, iný možno rozžiari liehové kozuby na chalupách, ďalší poslúži v priemysle, alebo sa spolu s vodou, farbivami a príchuťami zmení a na niektorý z konzumných destilátov.
To však nie je príbeh miestnej whisky, ktorá je tak trocha znovuzrodením vášne pre remeselné spirity. Staré písomnosti vravia, že už v roku 1756 stála kdesi v podhradí ľubovnianskeho hradu pálenica s licenciou na výrobu pálenky z obilia.





Dnešná výroba whisky je akýmsi romantickým znovuzrodením vášne, ktoré do regiónu prinieslo remeselné umenie jej výroby. S charakterovými črtami amerických whisiek, avšak s tradičnými remeselnými postupmi írečitých škótskych údolí. Práve tu sa v roku 2010 ochutnávala prvá, slovenská whisky.
Úspešný príbeh
Keď v polovici šesťdesiatych rokov vycestovala delegácia majstrov z pezinskej pálenice do kolísky francúzskych koňakov, aby sa troška podučili remeslu výroby brandy, nik nečakal zázraky. Vo vinárskych závodoch sa nazdávali, že si vďaka novým skúsenostiam budú vedieť vyrobiť svoj vlastný tirážny likér na výrobu sektu.
A tak v roku 1968 naplnili prvú várku surového destilátu do dubových sudov, aby ho o sedem rokov neskôr scelili v drevených kadiach a ochutnali. Výsledkom bolo také prekvapenie, že dodnes je Karpatské Brandy Špeciál V.S.O.P pojmom, ktorý má jasný charakter a kvalitatívne črty.





V Hniezdnom sa o niekoľko desaťročí neskôr udialo čosi podobné. Na tomto mieste, kde do dubových súdkov naplnili surové destiláty z obilia a sladu vzniklo po ich vyzretí a zmiešaní čosi unikátne. Prvá slovenská whisky.
Whisky, ktorá prekročila hranice chotára, krajiny ba aj kontinentu. Ocenená poprednými hodnotiteľmi tohto odvetvia, vítaná pôžitkármi z celého sveta, ktorí hľadajú jemnú whisky pre vychutnávanie.
Dnes jej napočítate v sortimente až 12 rôznych druhov – miešané whisky s rôznou dobou zrenia, jednosladové ročníkové whisky, jednosúdkové plnenia, ročníkové miešané whisky radu masterblender pre náročných pôžitkárov až po jej neriedenú podobu v akej by ste ju mohli ochutnať priamo v sklade.
Držia na tradíciách
Nemá zmysel počítať prvenstvá a medaily, ktoré v rôznych kategóriách získala slovenská whisky vo svete. Rovnaké ocenenia nájdete na spiritoch v supermarketoch, nájdete ich na vínach, nájdete ich všade. Dôležité je, že ide o whisky ktorá presvedčila svojou chuťou i tých, čo sa jej venujú hlbšie ako len popíjaním.





V Hniezdnom to však berú ako dedičstvo remeselných zručností starých časov. Môžete mať najmodernejšiu nerezovú linku riadenú počítačmi a predsa je na začiatku obilie, ktoré treba zasiať na poliach. Najväčšmi to vidno pri príprave suroviny na sladovú whisky.
Vodou nasýtený jačmeň klíči vo vyhrievaných, drevených kadiach, aby v správnom čase vývoja klíčku a korienka zastavili jeho rozvoj. Na rad prichádza sušenie, drvenie a spracovanie rovnakým spôsobom, ako je tomu pri obilí. Ba po starých cestičkách zašli v Nestville tak ďaleko, že začali experimentovať už aj so zadymovaním sladu.
Ak raz budete mať tadiaľ cestu, môžete sa zastaviť, aby ste videli ako sa historické, remeselné prvky spájajú vo výrobe s najmodernejšími technológiami. A uvidíte aj sklady, v ktorých odpočívajú tisíce sudov naplnených spiritom v rôznych štádiách zrenia.





Možno ste nikdy nepočuli o anjelskej dani, ktorú bez nariadení úradov a výkazov platia rovnako výrobcovia rumu v Karibiku, ako výrobcovia whisky v chladnej Škótskej vysočine. Ročne sa cez póry dreva z každého súdku v našej klíme odparí 3,5 percenta liehu, ktoré do prírody uniknú povetrím. Možno i preto sú ľudia v Hniezdnom takí veselí a šťastní.
Ako chutí Nestville whisky?
Dnes v našom klube ochutnáme trojicu najpredávanejších whisiek z Hniezdneho. Tri, šesť a deväťročnú miešanú whisky, ktorá sa na svojej vinete pýši tým, že prešla 7-kolónovou destiláciou. V typickej fľaši so zelenou, červenou a modrou vinetou ste ju už určite videli v bare či na pultoch predajní.

Trojročná Nestville Whisky
V pohári rozsvieti vo svetlých tónoch zlata v konzistencii ľahkého oleja. Zakrútite ňou v pohári a z tenkých línií sa rýchlo spúšťajú drobné kvapky späť na hladinu. Vôňa je vanilková, s podtónom sladkých jabĺk s dozvukom karamelizovaného dreva. Vystupuje v ľahkej plachosti – plytko, bez kontrastov, vrstvenia, s jemným, prchavým oparom.
Akoby naznačovala, čo vás čaká pri jej ochutnaní. Jemný, hladký nástup s postupnou gradáciou pikantnosti, s krátkym, rýchlo odznievajúcim hrejivým záverom. V chuti je vanilka, sladový sirup, troška likérovej sladkosti a nesmelý, suchý charakter dubového dreva. Je to whisky tak ľahká, že ani pri rannom posedení na terase nemáte pocit, že sa vás chce zmocniť.









Nie je na to, aby ste v nej rozmotávali klbko komplexných chutí a snažili sa preniknúť do jej tajomstiev. Je jednoduchá, ľahko čitateľná takmer ako pohladenie. Jedným slovom príjemná.
Šesťročná Nestville Whisky
Je zlatohnedá, takmer vodovo riedka a priezračne číra práve tak ako jej mladšia sestra. V nose zacítite hrejivú vôňu dreva, chlebovej hrianky a vanilky s jemným, korenistým záverom. Už tu nie je žiadne ovocie, dlhší pobyt v sudoch ju nadobro vyhladil.
Chuť sa v počiatočnej šťavnatosti rozlieva po jazyku, až kým na jeho okrajoch nezacítite korenisté ihlenie. V tej chvíli už sú ústa plné vonného oparu, na ktorom sa nesú jednotlivé nuansy chutí. Je tu karamel, jarovový sirup, drevitá vanilka. Všetko sa spája v príjemnej, navinulej sladkosti, ktorá je prekrytá ľahkým, drevitým charakterom.
Je to whisky harmonická a chuťovo atraktívna. Stále sa vraciate k jej horkastým karamelovým tónom a jemnému prejavu orientálnych korení. Akoby ju lemovala škorica, klinček i kardamón – nie však svojou arómou, ale príjemnou pikantnosťou.









Je uhladená na spôsob amerických bourbonov, avšak s chuťou jemnej whiskey, ktorá má za sebou prvé roky dospievania. Viac ako len krátke zoznámenie s drevom.
Deväťročná Nestville Whisky
Akoby s prvou dvojicou nemala veľa spoločného. Namiesto gradácie chuti prichádza s úplne novým charakterom, ktorý posúva pôžitok o ďalší krôčik vpred. Na pohľad jantárová, priam zlatistá s olejovitou konzistenciou prináša vône, ktoré po prvej dvojici pôsobia kontrastne.
Nájdete v nej sviežu kvetinovú arómu, ktorá cez tóny ľahkého medového sirupu prechádza až kdesi k olejnatým orieškom. Vanilka, tentokrát sladká a krémová je kdesi pri dne a snaží sa všetko harmonicky stmeliť. Vo vôni pôsobí mladšia ako vekom označeným na fľaši.
Chuť je svieža, energicky ohnivá a rozvíja sa od smotanových tónov irish creamu, cez sladkú vanilku, mliečny karamel, hrianku z maslového pečiva až kdesi k likérovému prejavu orieškov a čokolády. Všetko v energickom mixe, s príjemnou, hravou harmóniou.









Táto whisky je oveľa výraznejšia v dochuti ako predchádzajúce dve miešanky, pričom chuť irish creamu a karamelu doznieva dlho. S príjemným povzbudením zmyslov, s ešte krajším návratom k jej aróme.
Táto whisky vás vytrhne z nudnej rutiny dňa a pomôže vám prebrať zmysly. Kým prvé dve sú priam komorného rázu, pre tiché, zádumčivé pitie po dúškoch, táto deväťročná whisky priam volá po niečom extra. Tej najlepšej cigare z humidora, alebo aspoň po dobrej platni s nahrávkou, ktorá rozohní deň.
Nenechajte si bez ochutnania nahovoriť, že slovenskej whisky chýba dvesto rokov zbierania zručností a skúseností, aby sa mohla postaviť na jednu policu so zavedenými značkami na trhu. Ukrýva sa v nej viac ako by ste čakali.




