Je úžasné sledovať, ako sa zopár surovín zo špajze s pomocou kuchynského robota zmení na úžasnú, čokoládovú tortu. Ak sa chystáte na pohodové posedenie na terase, pripravte si pre hostí prekvapenie, ktoré od vás neočakáva žiadne cukrárske schopnosti a skúsenosti.
V čom spočíva vznešené kúzlo Tarte au chocolat? Sýta, intenzívna chuť krémovej čokolády sa v nej snúbi s krehkým, sladkým korpusom s vôňou vanilky. Sústo po súste vás privádzajú k novému pôžitku, ktorému nemožno odolať.
Bez miesenia, bez miešania
Ako prinútiť 200 gramov múky, 100 gramov masla, 80 gramov cukru, vanilku a jedno vajíčko k premene na kompaktné, súdržné cesto? Vsypte všetky suroviny do food procesora s nasadeným nožom a dajte mu čas, aby sa so všetkým zahral.
Najprv rozseká maslo na kúsky a spolu s vajíčkom ho vmieša do múky, aby vznikla jemná posýpka. S každou chvíľkou naviac je posýpka vlhkejšia, až kým sa nezmení na rovnomerné hrudky vo veľkosti približne 5 milimetrov. To je ten správny čas pre ich vysypanie na pracovnú dosku.
Stisnete ich dlaňami do hrudky, pomúčite ju a valčekom rozváľate na hrúbku približne 4 milimetre. Práve tak, aby ste o kúsok z každej strany presiahli okraje 28-centimetrovej vlnkovanej formy. Tá naša je od Tefalu z radu Delibake a má nielen nepriľnavé vnútro ktoré netreba vymastiť, ale aj odnímateľné dno, vďaka ktorému korpus hravo vyklopíte.
Pečenie na dvakrát
Možno sa vám nepodarí vložiť cesto do formy pri prvom pokuse bez chybičky. Smelo ho zrolujte, rozváľajte znova a urobte to ešte raz. Kým stred je krásne natiahnutý až po okraje, lemy smerujú nahor. S presahom, ktorý ľahko skrojíte nožom alebo valčekom na cesto.
Dierované dno cesta zabráni jeho nafukovaniu, okraje udrží na mieste hliníková fólia sýto zasypaná starou, nespotrebovanou fazuľou. Najprv sa vám to zdá byť zvláštne, neskôr to už beriete ako rutinu. Cesto do formy, popichať, fólia na cesto a fazuľa do nej.
Prvé pečenie pri teplote 180 stupňov trvá asi desať minút, aby cesto spevnelo. Vtedy z neho vytiahnete fóliu s fazuľou von. Druhá fáza pečenia už bude pri 160 stupňoch dovtedy, kým nebude korpus krásne ružový. Dajte mu čas, aby sa upiekol do krehka – inak zostane mokrý a lepivý.
Čokoláda s vajíčkami
Sýta čokoládová chuť a jemný, krémový dotyk na jazyku – práve to je tá úžasná hra náplne, ktorej neodoláte. Pre začiatok rozpustíte v 120 mililitroch šľahačkovej smotany a 50 mililitroch mlieka 12 gramov masla a 120 gramov čokolády. Či tak spravíte vo vodnom kúpeli, alebo na slabom ohreve varného panelu je iba na vás. Dôležité je aby ste nič nepripálili.
Ak rozpustená čokoláda trochu vychladne – a to sa z nej ešte stále môže pariť – vmiešate do nej dve vajíčka. Pod metličkou okamžite vznikne hustnúci puding s mimoriadne prenikavou vôňou. Bez vyčkávania ho vylejete na korpus a vložíte do rúry.
Áno, je to už tretie pečenie v poradí – tentorkát však už iba pri teplote 140 stupňov. Po necelých desiatich minútach náplň stuhne a možno sa na niektorom z okrajov objaví i dvíhajúci lem. Vtedy už siahate po plechu a necháte tortu chladnúť.
Na vysokej nohe
Ako chutí Tarte au chocolat? Položte ju na sklený podnos s vysokou nohou, rozkrájajte na 8 porcií a na každú z nich tesne pri servírovaní naložte kopček šľahačky. Čaká vás euforický zážitok, ktorý sa vám naveky spojí s touto dobrotou.
Nevídane hlboký, intenzívny, s dlhou neutíchajúcou odozvou. Akoby ste ochutnali obyčajnú tabuľku čokolády v tej najdokonalejšej podobe.