Keď sa Leon Meijer a Alfred Sandee vyznávali zo svojich koníčkov, nik z nich netušil že v družnej debate preskočí iskra, ktorá rozdúcha nevšedný počin. Vášeň pre rajčiny a pôžitok zo skúmania rôznorodosti ginov vyústili k tomu, že priamo pod ich rukami vzniklo čosi unikátne.
Prvý gin, ktorý hľadá paletu chutí nie v orientálnych bylinách a koreninách, ale v rajčinách. Pôvodne v záhradke jedného z nich, dnes z farmy na Sicílii, kde stará odroda čiernych rajčín dokáže dozrieť k chuťovej dokonalosti. Dnes v našom klube ochutnávame Black Tomato Gin – holandský unikát, ktorý zaujme nejedného zvedavca.
V malých sériách
Tak ako v iných kútoch sveta, i tu sa remeselný gin rodí v malej miestnej pálenici, ktorá stavia na tradíciách a remeselnej zručnosti kraja. Dutch VOC Gin Kampen leží v malom rybárskom mestečku, ku ktorému patrí aj unikátny zdroj vody.
Práve ten svojou slanosťou a mineralitou vstupuje do mixu chutí, ktorý sa k nám dostal už v desiatej dávke vo fľaši s číslovanou visačkou. Na jednej strane stojí rýdzi destilát z obilia, na druhej zrelé rajčiny, paprika, bylinky, borievka a filtrovaná voda.
Akým spôsobom vyrábajú v pálenici maceráty, aby ich po zrení a zmiešaní snúbili v medenej kolóne do podoby číreho ginu si nechávajú pre seba. Hoci sú vo svete výroby alkoholu obaja nováčikmi, snažia sa do svojho remesla pretlačiť skúsenosti svojich remeselných predchodcov.
Výsledkom je mok v atraktívnych čiernych fľašiach, ktorý vás už z diaľky víta ikonickou kresbou. Prvý rajčinový gin na trhu – nechajte ho pôsobiť na svoje zmysly.
Ako chutí Black Tomato Gin?
Jemná vôňa ovocia so sladkým likérovým podtónom a pikantná aróma rajčinového džúsu s jemnými nuansami kokteilu bloody mary. Chvíľku potrvá, kým sa zorientujete v hravom prejave tohto ginu. Hoci intuitívne hľadáte bylinný a korenistý základ, neustále sa snaží ukryť pred vašimi zmyslami.
Musíte zachytiť prchavý éter destilátu, aby ste z neho vytušili náznak botanického charakteru. Ak od ginu očakávate na prvom mieste borievku s jej typickou stredomorskou sviežosťou silíc a živice, budete sa cítiť tak trošku neisto.
Chuť sa rozvíja z príjemnej hrejivosti, z ktorej vyskakuje nečakaný balans sladkej a korenistej chuti. Kým na podnebí zacítite iskrenie, na jazyku sa rozplýva chuť zrelých, varených rajčín s bylinnou, pikantnou koncovkou. Popri nich sa objavujú i tóny drobného, bobuľového ovocia – nie úplne zrelého, skôr divokého v štádiu dozrievania.
Pridajte k tomu príjemnú, zemitú horkosť a zemitú mineralitu – razom sa vám všetko začína črtať v ucelenom obraze. Je to nová chuť na skúmanie, ktorá sa znova a znova objavuje v rovnakom remeselnom garde. Akýsi podvedomý, likérový profil priam pobáda k tomu, aby sme Black Tomato Gin ochutnali aj v miešaných nápojoch.
Mixujete?
Kým bylinný tonik s dvomi guľôčkami borievky navedie atmosféru tradičného, ginového zážitku, neutrálny tonik akoby ešte väčšmi rozvinul rajčinový charakter. Tentokrát už v kokteile s kockami ľadu necítite sladkú ovocnú chuť rajčinového džúsu, ale skôr zeleninový prejav s jeho surovými, prírodnými odtienkami.
Dvojica Holanďanov, ktorí stoja za týmto ginom ho radi vidia po boku rajčinového džúsu, bazalky a korenín, čím vo svojich receptúrach ešte väčšmi zvýrazňujú zeleninový profil rajčín. Vyskúšali sme si to a máme pocit, akoby sme sa dostali do sveta lokálnych likérov – využívajúcich dary prírody a záhrad, s írečitým, miestnym charakterom.
Čím väčšmi chladíte, tým mocnejší je bylinný prejav. Pridajte však citrusy a razom sa ručička váh preváži na ovocnú stranu. Rajčinový základ naberá charakter drobného ovocia. Chvíľu vás to zabaví, kým prídete na podstatu miešania.
Ak sa počítate k milovníkom ginu a nie ste zanietenými zástancami britskej uniformity, určite dajte tomuto ginu príležitosť, aby sa vám predstavil. Desiata várka Black Tomato Ginu je stále dostupná. Objednávajte ju v 42,3-percentntej stupňovitosti pre spestrenie voľných chvíľ.