Intenzívna explózia chutí a príjemné pocity, ktoré vás nadobro opantajú bez ohľadu na to, či je pre vás pohárik portského súčasťou slávnostnej hostiny, alebo predmetom pôžitkárskeho vychutnávania v oddychovom zákutí domova.
S výnimkou silných likérov, máloktoré víno či spirit dokážu nabudiť rozjarené zmysly tak mocne, ako portské víno. Je súzvukom bohatej chuti vínnej révy horúceho portugalského údolia rieky Douro a remeselnej zručnosti, ktorá čerpá skúsenosti z dávnych čias stredoveku.
Dar strmých svahov
Za každou ikonickou fľašou s kolkom „VINO DE PORTO – GARANTIA“ nájdete mohutnú a bohatú chuť starých portugalských odrôd hrozna. Ich strapce dozrievajú vo vyhriatej klíme údolia, do ktorého chladný vzduch Atlantiku neprenikne.
Strmé stráne na slnečnom úpeku akumulujú na poludnie teplo, aby ho po západe slnka vyžiarili späť do okolia. Vzniká tak mikroklíma, v ktorej bobule hrozna získavajú chute, aké by ste v inom prostredí sotva vyjavili. V priebehu stáročí sa nadobro prispôsobili týmto špecifickým podmienkam.
Nič na tom, že väčšina terénu je nedostupná pre akúkoľvek mechanizáciu. Portské vína pochádzajú výhradne z tohto terroiru, aby naplnili očakávania štandardov, ktoré sa formovali nespočet rokov. Ak je pre vás portské víno doposiaľ len nepoznaným symbolom sladkej chuti a silného alkoholu, mali by ste čím skôr odhaliť jeho skvostný charakter.
Silné a chutné
Hoci rytmické šliapanie úrody pri speve a tanci už v mnohých vinárstvach nahradili stroje imitujúce zošliapavanie, technológia výroby vína sa drží tradičných postupov. Kvasenie rmutu prebieha len do tej chvíle, kým kvasinky nespotrebujú približne polovicu prírodného cukru z hroznovej šťavy.
Je na vinároch, aby odhadli moment, keď treba prácu kvasiniek zastaviť. Používajú na to 77-percentnú hroznovú pálenku, ktorú v pomere približne 1:4 pridávajú k novému dielu. O zvyšok sa už postará filtrácia a zrenie, ktoré dávajú jednotlivým druhom portského vína jeho charakteristické črty.
Fine Port zreje bez prístupu vzduchu v nerezových tankoch alebo betónových nádržiach, aby rozvinul svoju farbu a širokú paletu ovocných odtienkov chuti. Tawny Port sa zasa formuje v menších dubových sudoch, kde vplyvom trieslovín a oxidácie mení svoju rubínovú farbu na tehlovú a v chuti rozvíja črty, ktoré sú typické pre ťažšie červené vína a brandy.
Či bude zrieť štandardné 2-3 roky, alebo ďalších 10, 20, 30 či 40 závisí len na tom, aký výsledok chcú vinári dosiahnuť. Premena sviežeho ovocného charakteru na vyzreté, chlapské črty mu rozhodne svedčí. Obzvlášť ak viete rozoznávať širokú paletu chutí a vychutnať si ju pri každej príležitosti.
Portské víno však môže byť i ružové či biele. A to dokonca aj s podstatne nižšou cukornatosťou ako by ste čakali. Suché či extra suché biele portské vám pomôže spoznať charakter, ktorý je pri ostatných druhoch zastretý závojom sladkosti.
Taylor´s je etalónom kvality
Kým sa dostanete k remeselným portským vínam z tohto írečitého kraja, určite by ste nemali prehliadnuť vína z komerčnej produkcie domu Taylor´s. S tradíciou od roku 1692 vyrábajú vo Vila Nova de Gaia fortifikované vína všetkých typických štýlov a charakterov.
My dnes v našom klube ochutnávame päť najpopulárnejších z nich, aby sme vám ich v detaile priblížili. Takže otvorte i vy svoju fľašu a spoznávajte s nami. First Estate Reserve, Fine Tawny, Fine White, Chip Dry a 10 Year Old Tawny sú na stole, aby nabudili naše zmysly a hýčkali ich jemnocit.
Taylor´s Fine Tawny Port
Počas zrenia v dubových sudoch získalo Fine Tawny odtiene ostro pálenej tehly s iskrivými, rubínovými odleskami. Vo vôni cítiť zrelé bobuľové ovocie, jahody, figy a chvíľami i jemný podtón vanilky. Svedčí mu, ak sa v pohári trocha zahreje a prejaví sa v aróme i jeho atraktívny, jemne drevitý charakter.
Chuť prichádza intenzívne, ústa sa okamžite naplnia mocným, likérovým nástupom v ktorom jasne rozoznávate jahodový džem, sušené figy, zrelé slivky, červené bobuľové ovocie a slnkom sušené tmavé hrozienka. Pomedzi to vás hýčka i melasa a hnedý trstinový cukor. V šťavnatej explózii chuťové poháriky okamžite spozornejú.
Pri každom novom dúšku si však väčšmi ceníte dlhotrvajúce doznievanie, ktoré sa ťahá až hlboko do vašich útrob. Sladké tóny utíchajú a plynule prechádzajú k aromatickej čokoláde, horkému espressu, višňovej trpkosti a korenistému finišu. Práve tento prejav vás pobáda k tomu, aby ste upíjali drobné dúšky znova a znova.
Toto portské je svieže, jemné a príjemne zaoblené. Jediný pohárik vás na terase uhojdá do pôžitkárskej pohody. Ak si radi zapálite v takýchto chvíľach i fajku, dobre odležaný flake s ovocnými tónmi vám padne vhod.
Taylor´s Fine White Port
Jantárovo zlatistý Fine White Port vás privábi svojimi medovými tónmi nielen vo farbe, ale aj v aróme, kde sa prebíja cez uhladenú vôňu sultánok, marhúľ, pečených jabĺk a hruškového kompótu. Akoby ste pripravili ovocný šalát zo zrelého ovocia, a na slabom plameni ho postupne vyvárali v plytkej, liatinovej panvici. So slabučkým karamelom pripaľovania, ktorý sa objaví pri chladnutí na polici v špajze.
Chuť plynule nadväzuje na vôňu a od prvého dúška má aj napriek sladkosti viac vínny ako likérový charakter.
Harmonická chuť bobúľ a zrelého ovocia sa rozplýva na medovom základe, z ktorého sa vynára korenistá pikantnosť zázvoru a čierneho korenia. Pod chvíľou prichádza mango, inokedy broskyňa, vždy pridružené k príjemnej, kôstkovinovej horkosti.
Je tu vyzývavá, iskrivá pikantnosť, vďaka ktorej ste neustále v strehu. Znova a znova prebúdza vašu pozornosť, aby ste unikli zo sladkých tónov ovocia, a čoraz mocnejšie vnímali vábivú hru chutí. Utajenú kyselinku, mineralitu, ale aj tóny tabaku a historického archívu.
Taylor´s First Estate Reserve Port
Temná rubínová farba, ktorá v lúčoch slnka prebleskuje iskrami koňakových odtieňov je rovnako lákavá ako intenzívna, ovocná vôňa tohto výberového portského. Dajte mu chvíľku aby sa trošku zohrialo v pohári a okysličilo – spoza drevitej vône starého archívu vás v nose zaplaví štedrá nádielka sliviek, čerešní a zrelého, červeného ovocia. S charakteristickým podtónom kakaa.
Stačí jediná kvapka First Estate Reserve na jazyku a okamžite cítite, že ovocie je na prvom mieste. Až z neho vychádza príjemná sladkosť, ktorá sa zaoblene prelína do vínnej, drevitej horkosti s náznakmi orientálneho korenia. Jasne rozoznávate čučoriedky, čierne ríbezle, slivky a hrozno, za nimi nastupuje čokoláda, aromatický fenikel a dozvuk sušeného ovocia.
Veľmi sa nám páči jeho vyváženosť a uhladenosť, ktoré ho robia mimoriadne ľahkým. Akoby dokázali utajiť vysoký podiel alkoholu, i cukornatosť. Máte pocit, že jediný pohárik nebude stačiť, pretože sa neviete nabažiť tej plnej, usadlej chuti.
Ak hľadáte portské, ktorého dušu netreba objavovať pri početných stretnutiach a chcete si ho naplno užiť i v rušnej spoločnosti či pri výdatnej hostine, je to vaša zaručená voľba.
Taylor´s Chip Dry White Port
Portské nemusí byť vždy sladké ako nektár. Ak chcete objaviť tie najjemnejšie odtienky chutí, ktoré zvyčajne zostanú ukryté za likérovou či ovocnou sladkosťou, určite by ste si nemali nechať ujsť Chip Dry White Port. Na ľade, alebo v osviežujúcich miešaných drinkoch s tonikom, citrusmi a bylinkami.
Privíta vás zlatožltou farbou a iskrivou čírosťou. Na pohári neprehliadnete výdatnú líniu, z ktorej pomaly odtekajú sýte kvapky smerom nadol k hladine. Vôňa je spočiatku nesmelá a na ľade bude chvíľu trvať, kým sa na ňu naladíte. Cítiť v nej ľahkú sviežosť ovocia, jemnú arómu dubových sudov a botanický, bylinný ráz.
Jeho harmonická, vyvážená chuť vykvitá z jemnej uvítacej sladkosti, ktorú okamžite prekrýva chuť ušľachtilých trieslovín. Cítite drevitosť a grep, pod nimi vykvitajú svieže citrusy a všetko sa to zaobaľuje v akejsi ovocnej sviežosti. Máte pocit, akoby ste tú chuť už kedysi mali na jazyku. Je atraktívna, zaujímavá a prudko návyková. Stačí ju raz pocítiť a v bielom portskom budete už vždy vnímať podobný charakter.
Páči sa nám príjemné, jemné doznievanie chutí v hrdle, ako aj neutíchajúca túžba po ďalšom dúšku. Ak máte radi portské, určite túto špecialitku nesmiete vynechať.
Taylor´s 10 Year Old Tawny Port
Tehlová farba, koňakové odlesky a intenzívna aróma, ktorá mocnie každou minútou v pohári. Máte pocit, akoby niekto v čokoláde a karamele obalil všetky druhy tmavého, sušeného ovocia. Vo vôni sú figy, ďatle, slivky, hrozienka. Cez ne prechádza uležaný ovocný karamel a charakter dlhého zrenia. Akoby ste vstúpili do predajne s koloniálnym tovarom.
Prvý dúšok len ďalej umocňuje príbeh, do ktorého ste vstúpili pri ovoniavaní. Zosilnie, zmocnie a naberá objem, z ktorého sa vynárajú ďalšie, príjemne zladené črty. Kdesi na pozadí sa objavuje hravý, korenistý prejav, pred ním je useň, navinulá sladká drevitosť a horkastý charakter tanínov. Je cítiť, že 10 Year Old Tawny Port strávilo pred fľaškovaním svoj čas v drevených súdkoch, kde dospelo k pôžitkárskej kvalite.
Sušené ovocie, čokoláda a karamel vás opantajú v celej šírke prejavov a neustále sa budú prelievať v hrdle i na jazyku. S mimoriadne dlhým doznievaním, ktoré je čoraz suchšie a korenistejšie. Práve také, aby ste mali chuť začať s párovaním. Určite to bude fungovať s horkou čokoládou. Určite s výraznejšou cigarou z Nikaragui alebo mocnejším tabakom vo fajke. Komplexnosť tohto portského je úžasná.
Je iba na vás, či si pri vychutnávaní zvolíte komornú atmosféru salónika či terasy, alebo to s plným nadšením vybalíte v rušnej spoločnosti. Ani intenzívna zábava a spoločenský ruch neotupia váš zážitok.